Faworki.doc

(28 KB) Pobierz
Faworki czyli chryst

Faworki

 

Składniki:

·        20 dkg mąki

·        3 żółtka

·        3 łyżki gęstej śmietany

·        1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·        1 łyżka spirytusu

·        2 kostki smalcu lub innego tłuszczu do smażenia

·        sól

·        cukier puder do posypania

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wymieszać. Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - aby powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.

Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.

Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują.

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.

Jeśli chodzi o tłuszcz, to najlepiej smaży się na smalcu, ale ze względów zdrowotnych i zapachowych można go zastąpić Plantą.

Można stosować trochę smalcu, trochę Planty, a "na dolewkę" olej.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin