Ciasto orzechowo-budyniowe.doc

(49 KB) Pobierz
Ciasto orzechowo - budyniowe

Ciasto orzechowo - budyniowe

Ciasto orzechowo - budyniowe

Składniki na ciasto:

·         3 szklanki mąki pszennej

·         2/3 szklanki cukru

·         150 g masła

·         2 jajka

·         2 łyżki miodu

·         2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.

Warstwa orzechowa:

·         250 g orzechów włoskich

·         75 g masła

·         5 łyżek cukru

·         2 łyżki miodu

Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.

Masa budyniowa:

·         3 szklanki mleka

·         3/4 szklanki cukru

·         250 g masła

·         2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.

Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.

Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.

Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin