Napisał: Violka
Składniki:1 szklanka pokrojonych na połowę truskawek1 szklanka mąki pszennej4 łyżki miękkiego masła1 jajko6 łyżek mleka½ szklanki śmietany kremowej2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru pudruszczypta soliSposób przyrządzenia:Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem. Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto. Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5 – 10 mm, wykrawać zeń ciasteczka o jednakowej wielkości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówka truskawki. Polecam, pychota.
lootnik18