Sernik kokosowy
Składniki:
Ciasto:500 g mąki250 g Kasi2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szk cukru3 łyżki kakao3 łyżki śmietanyaromat rumowy (kilka kropel)Ser:1 kg dwukrotnie mielonego twarogu5 jajek1 szk cukru( można mniej jak ktoś woli mało słodkie)100 g Kasi3 łyżki maki ziemniaczanejaromat kokosowy3/4 szk mleka kokosowego3/4 szk wiórek kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do zamrażalnika.Masa serowa:Utrzeć margarynę z cukrem , dodawać kolejno żółtka , następnie ser , make ziemniaczana , mleczko kokosowe i wiórki a na koniec aromat i ubita piane z białek. Po dodaniu białek delikatnie mieszamy.Prostokątną blaszkę wysmarować margaryna i wysypać bulka tarta. Schłodzone w zamrażalniku ciasto podzielić na dwie części. Pierwsza cześć ciasta zetrzeć na dno blaszki , na to wylać masę serowa i na wierzch zetrzeć druga część ciasta. Piec około 50 - 60 min w temp 175st Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.Smacznego !
EmJasiek