Piernik złocisty.pdf

(58 KB) Pobierz
37869750 UNPDF
Piernik złocisty
Składniki
Ciasto: 60 dag mąki (po połowie krupczatki i wrocławskiej), 20
dag margaryny, 18 dag cukru pudru, łyżeczka sody, jajo, żółtko,
4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżki ciepłego mleka lub śmietany,
łyżeczka przyprawy do pierników. Masa: dwie szklanki mleka, po
łyżce mąki krupczatki i ziemniaczanej, torebka budyniu, 25 dag margaryny, żółtko, cukier
waniliowy, 5 łyżek cukru pudru, słoik dżemu
Sposób przyrządzania
Margarynę posiekać z mąką, dodać sodę, mleko, miód oraz jaja i przyprawę do
pierników, wyrobić i zagnieść ciasto (najlepiej zrobić je dzień wcześniej). Następnie
podzielić na 3 równe części. Rozwałkować placki i upiec je na złoty kolor (ok. 15 min).
Gorące zsunąć na papier. Margarynę, żółtko, cukier waniliowy, cukier puder utrzeć na
puszystą masę i stopniowo dodawać ugotowany wystudzony budyń. Na pierwszym
placku ułożyć dżem, a na drugim i trzecim - masę.
 
37869750.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin