LAZANIA
1) makaron (prostokąty) lub ciasto makaronowe
2) mielone mięso (np. wołowe)
3) żółty ser (pokroić w plastry)
4) sos pomidorowy (klasyczny – przecier koncentrat)
5) cebula (poszatkowana)
6) czosnek
7) sos beszamelowy (70g masła + 2 łyżki mąki + 0,7 mleka + gałka muszkatołowa + 2 łyżeczki pieprzu białego)
8) zioła: bazylia świeża, prowansalskie lub tymianek i oregano
9) oliwa z oliwek
10) czerwone wino
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek + włożyć mielone mięso + poszatkowaną cebulę +czosnek zgnieciony + pieprz + zioła (bazylia świeża, prowansalskie lub tymianek i oregano) + czerwone wino + sos pomidorowy – dusić.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuścić na patelni + mąkę + mieszając wlać mleko + pieprz + gałkę muszkatołową + odrobina soli.
Wysmarować blachę masłem. Ułożyć plastry makaronu, nałożyć mięso, polać beszamelem, posypać serem i ziołami. Ułożyć kilka warstw. Na wierzch sos beszamelowy i żółty ser w plastrach.
Piec w piekarniku 45 minut.
Podawać z sałatą i czerwonym winem.
henrykgwizdala