Tort Waniliowy.doc

(501 KB) Pobierz
Tort Waniliowy



            Tort Waniliowy

Biszkopt: na tortownicę o średnicy   21 cm

4 jajka¾ szklanki cukru1 szklanka mąki

szczypta soli

+ 1 jajko, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki (dodałam, ponieważ obawiałam się że biszkopt może być za niski

Krem:

1 jajko¾ szklanki cukru

cukier waniliowy ,aromat waniliowy ⅓ szklanki mleka

1 ½ kostki masła (wzięłam ½ kostki margaryny i 1 kostkę masła)

kakao (ok.1 łyżki)

dodatkowo do przełożenia dżem- kilka łyżek (użyłam dżemu z czarnej porzeczki)

Wykonanie ciasta :                                                                                                                                Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy ( u mnie 21cm, przekroiłam na 3 krążki) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.35 minut w temp.180°C.                                                                                               Wykonanie kremu:

Jajko utrzeć dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, mleko zagotować. Masę jajeczną dodać do mleka i ciągle mieszając (łatwo się przypala) poczekać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo masę jajeczną-mleczną.

Do kremu dodać kakao do koloru (ja dodałam zbyt dużo kakao i krem był dość ciemny).

U mnie ⅔ kremu to krem czekoladowy, ⅓ to krem biały.                                Wykonanie i składanie:                                                                                                                                

Biszkopty nasączyć ( woda+ sok z cytryny). Pierwszy biszkopt posmarować białym kremem, a następnie dżemem i przykryć biszkoptem  następnie posmarować drugi biszkopt i przykryć stroną z dżemem ,biszkopt z kremem jasnym- tak żeby się połączyły). Kolejno, drugi krążek biszkoptu posmarować kremem ciemnymi i przykryć ostatnim krążkiem biszkoptu. Sam wierzch i boki posmarować pozostałym ciemnym kremem. biszkopt --krem jasny – dżem – biszkopt - krem ciemny – biszkopt – krem ciemny - dekoracja

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin