Biszkopt4 jajka1/2 szkl. mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakaołyżeczka proszku do pieczeniasok z 1/2 cytryny1/2 szklanki cukru1 szklanka śmietany kremówki 30 %1 smietan-fix 1 czekolada gorzka 100gok 70 g masła1/2 puszki masy krówkowejczekolada mleczna Poncz:2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka cukruok 20 ml wodyok 20 ml amaretto
Z podanych składnków pieczemy biszkopt. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, poczym dodajemy żółtka wymieszane z sokiem z cytryny oraz proszkiem do pieczenia.Następnie dodajemy delikatnie mieszając mąki oraz kakao.Ciasto wylać do wysmarowanej tortownicy o średnicy ok 23 cm.Pieczemy ok 30 min. w temp. 190 Krem I.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.Schłodzoną kremówkę ubić, dodając smietan-fix, ubitą śmietanę wymieszać delikatnie z lekko przestudzoną czekoladą.Krem IIMasło zmiksować z masą krówkową.Poncz:Kawe zaparzyć, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać amaretto.Wystudzony biszkop przekroić na pół. Dół dokładnie nasączyć ponczem. Posmarować kremem krówkowym. Na krem krówkowy wyłożyć częśc kremu czekoladowego. Położyć drugą część biszkoptu. I tak jak przy pierwszej cześci nasączyć ponczem, posmarować masą krówkowa a następnie boki i wierzch posmarować masą czekoladową.Czekoladę mleczną zetrzeć na tarce na wiórki, i obłożyć nimi cały torcik.
inka40