tort po węgiersku.doc

(25 KB) Pobierz
tort po węgiersku

tort po węgiersku

Składniki

·         Biszkopt:

·         6 jajek

·         1 szklanka cukru

·         1,5 szklanki mąki

·         2 łyżki kakao

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         Krem:

·         1 czekolada gorzka

·         1 czekolada mleczna

·         0,5 l kwaśnej śmietany 18%

·         2 śnieżki

·         wiśnie z likieru

Etapy przygotowania

Upiec biszkopt:
białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (odsypać 2 łyżki mąki i dodać kakao). Piec 35 - 40 minut w temp. 180 st. C.

Kiedy biszkopt ostygnie przełożyć masą, którą należy przygotować w ten sposób:
czekolady rozpuścić nad parą wodną. Letnie wymieszać ze śmietaną. Następnie zmiksować ze śnieżkami w proszku.

Na krem układać wiśnie z likieru.

Biszkopt nasączałam likierem z wiśni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin