Tort capuccino z czereśniami
Ciasto20 dag mąki10 dag cukrupół kostki masła5 dag mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 dag kakao2 jaja4 łyżki mlekaaromat migdałowycukier waniliowy (opakowanie)szczypta soliMasa3 dag mąki ziemniaczanejszklanka soku z wiśni9 dag cukru16 płaskich łyżeczek żelatyny2 opakowania cukru waniliowegoaromat waniliowy50 dag serka homogenizowanego20 dag śmietany kremówki5 łyżek kawy cappuccino kakao rozpuszczalne
Masło ucierać na puch, wsypywać cukier, cukier waniliowy, następnie szczyptę soli i jajka - kolejno (wszystko ciągle ucieramy).Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy to do masy maślanej na przemian z mlekiem, ciągle mieszamy. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut.Mąkę ziemniaczana wymieszać z 5 łyżkami soku, resztę soku zagotować na wolnym ogniu, rozpuścić 2 łyżki cukru, dodać mąkę rozpuszczoną, wymieszać, zagotować, odstawić (gotujemy jak kisiel). Do kisielu dodajemy wydrylowane i umyte czereśnie. Na wystudzone ciasto wykładamy masę i schładzamy całość.Żelatynę mieszamy w małej ilości zimnej wody, serek mieszamy z 6 dag cukru i cukrem waniliowym, żelatynę podgrzać aby się rozpuściła i dodać do serka, wymieszać.Śmietanę ubić z kawą, dodać do masy serowej. Masę kładziemy na poprzedniej masie. Ciasto wkładamy an 3 godziny do lodówki, przed podaniem dekorujemy przez posypanie kakao i udekorowanie czereśniami.
inka40