TORT POEZJA SMAKU.doc

(30 KB) Pobierz
TORT "POEZJA SMAKU"

TORT "POEZJA SMAKU"

Biszkopt 

6 jaj

2 szklanki cukru

2,5 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

3 śmietanki 30% - mocno schłodzone

6 opakowań Śmietan - fix

2 - 3 łyzki kakao deserowego

4-5 łyżek cukru pudru

dżem niskosłodzony wiśniowy lub konfitury śliwkowe

Inne

Woda z sokiem z cytryny i/ lub esencją herbacianą do nasączania.

Duża czekolada gorzka.

25 dag orzechów włoskich lub migdałów do obsypania boków. 

Tłuszcz i bułka tarta do przygotowania tortownicy.

Gotowe ozdoby na tort.

Rękaw cukierniczy. 

 

WYKONANIE:

 

BISZKOPT 

Uwaga! Zawszę robie ten tort z dwóch biszkoptów. Można robić z jednego, ale jeżeli ktoś ma więcej czasu i chęci, może zrobić podwójny. Warto, bo efekt jest niesamowity! 

Ubijamy białko, pamiętajac o suchej misce i o tym, żeby dokładnie oddzielić je od żółtek. Powoli dodawać cukier. Do ubitej, sztywnej masy dodajemy żółtka i znów ubijamy.

Nastawiamy piekarnik na 180C. Przygotowujemy tortownicę (smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką). 

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, a następnię łaczymy z ubitą wcześniej masą. Delikanie i powoli mieszamy, aż do uzyskania płynnej i gładkiej konsystencji. Następnie wylewamy ciasto do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180C przez 40 - 50 min. 

KREM

Przygotowujemy dużą, głęboką miskę. Wlewamy do niej schłodzone śmietanki 30% i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Powoli dosypujemy Śmietan - fixy oraz cukier puder. Masa powinna być sztywna i gładka. Następnie rozdzielamy krem na dwie części, do jednej dodajac kakao.  

Biszkopty rozkrajamy na trzy części każdy. Zostawiamy do ostygnięcia.

W międzyczasie nastawiamy wodę w malutkim rondlu, a na nim stawiamy blaszaną miseczkę z pokruszoną czekoladą. Mieszamy do roztopienia i odstawiamy.

Rozkładamy biszkopty i smarujemy je przemiennie kremem śmietankowym i kakaowym. Jeden krążek smarujemy dżemem lub powidłami. Na górze powinien znajdować się krem śmietankowy, ale to kwestia smaku :)

Następnie kroimy orzeczy lub migdały i obsypujemy boki tortu.

W rękaw cukierniczy wkładamy ostudzoną czekoladę i robimy na torcie otok oraz ewentualny napis.

Ozdabiamy tort np. różyczkami lub wiśniami i wstawiamy do chłodnego miejsca.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin