TORT SZARLOTKOWY.doc

(32 KB) Pobierz
TORT SZARLOTKOWY

TORT SZARLOTKOWY

Biszkopt :

4 jajka

1 szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej

1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy

Krem:

200 g mascarpone

3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman lub masy krówkowej

250 ml. śmietany kremówki 30%

2 łyżeczki cukru pudru z cukrem waniliowym

1 Śmietanfix

Masa jabłkowa:

2 szkl. musu jabłkowego

1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do dekoracji:

50 -100g płatków migdałowych

 

Biszkopt :

Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier , esencję waniliową lub cukier waniliowy
i dalej ubijać jak na bezy. Dodać zółtka, zmiksować , a następnie wsypać przesianą mąkę
i zmiksować.Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto . Piec 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem
lub 180 st, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Ciasto wyjąć z formy i wystudzić

Masa jabłkowa :

Tortownicę szczelnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Mus jabłkowy włożyć do
garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i zagotować . Wsypać galaretkę ( nie dodawać
wody) i starannie wymieszać. Masę jabłkową przełożyć do tortownicy i zostawić do
stężenia.

Krem :

Mascarpone utrzeć z masą krówkową ( najlepiej mikserem  ,w większym naczyniu ) .
W drugim naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając
Śmietanfix. Do mascarpone dodać ubitą śmietanę i starannie wymieszać.

 

Płatki migdałowe lekko uprażyć suchej patelni.

Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 kremu, położyć warstwę galaretki, na nią 1/3
kremu, drugi płat biszkoptu i posmarować pozostałym kremem . Wierzch wyrównać i ciasto
wstawić do lodówki min. na godzinę.
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin