Biszkopt :
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukier waniliowy
Krem:
200 g mascarpone
3 łyżki kremu krówkowego Bonne Maman lub masy krówkowej
250 ml. śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru z cukrem waniliowym
1 Śmietanfix
Masa jabłkowa:
2 szkl. musu jabłkowego
1 galaretka cytrynowa na 1/2 l. wody
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do dekoracji:
50 -100g płatków migdałowych
Białka ubić mikserem na sztywno. Dodać cukier , esencję waniliową lub cukier waniliowy i dalej ubijać jak na bezy. Dodać zółtka, zmiksować , a następnie wsypać przesianą mąkę i zmiksować.Tortownicę o śr. 25 cm. wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarowaćmasłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto . Piec 30 min. w temp. 170 st z termoobiegiem lub 180 st, bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Ciasto wyjąć z formy i wystudzić
Masa jabłkowa :
Tortownicę szczelnie wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Mus jabłkowy włożyć do garnuszka, dodać skórkę pomarańczową i zagotować . Wsypać galaretkę ( nie dodawać wody) i starannie wymieszać. Masę jabłkową przełożyć do tortownicy i zostawić do stężenia.
Krem :
Mascarpone utrzeć z masą krówkową ( najlepiej mikserem ,w większym naczyniu ) . W drugim naczyniu ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając Śmietanfix. Do mascarpone dodać ubitą śmietanę i starannie wymieszać.
Płatki migdałowe lekko uprażyć suchej patelni.
Biszkopt przekroić na pół. Posmarować 1/3 kremu, położyć warstwę galaretki, na nią 1/3 kremu, drugi płat biszkoptu i posmarować pozostałym kremem . Wierzch wyrównać i ciastowstawić do lodówki min. na godzinę. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi.
inka40