Ciasto makowe:30 dag maku szklanka cukru15 dag masła6 jajłyżka mielonego cynamonu2 łyżki miodupół łyżeczki kawyłyżeczka sody3 łyżki mąki ziemniaczanejMak sparzyć i zmielić, masło utrzeć z cukrem na tzw. pianę, dodając po jednym żółtku, odrobinie miodu, łyżeczce maku, szczypcie cynamonu i kawy. Następnie ubitą pianę z białek dodać do utartej masy, przesypując równocześnie mąką ziemniaczaną, dodać sodę i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą tortownicę i piec około godziny. Po przestudzeniu przekroić na dwa równe krążki.Ciasto bezowe:6 białek30 dag cukru pudru1/2 szklanki mąki ziemniaczanejłyżka octułyżeczka proszku do pieczeniaDo ubitej piany z białek dodawać stopniowo cukier puder. Następnie pianę wymieszać z octem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (takiej samej jak przy makowym) i upiec na jasnozłoty kolor.Krem żółtkowy:6 żółtek8 łyżek cukru pudru2 szklanki mlekapół laski wanilii (lub cukier waniliowy)25 dag masła3 łyżki mąki ziemniaczanejŻółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Wanilię zagotować w półtorej szklanki mleka, lekko przestudzić, wlać do utartych żółtek i dokładnie wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, dodać do przygotowanej masy, wymieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać stopniowo budyń do uzyskania jednolitego kremu.Krążek makowy posmarować kremem, przykryć krążkiem bezowym, następnie przełożyć kremem i na to krążek makowy. Wierzch i brzegi posmarować kremem i np. udekorować startą czekoladą (lub jak kto woli).Smacznego
inka40