Tort Cygański.doc

(27 KB) Pobierz
Tort Cygański

Tort Cygański

Ciasto makowe:
30 dag maku
szklanka cukru
15 dag masła
6 jaj
łyżka mielonego cynamonu
2 łyżki miodu
pół łyżeczki kawy
łyżeczka sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mak sparzyć i zmielić, masło utrzeć z cukrem na tzw. pianę, dodając po jednym żółtku, odrobinie miodu, łyżeczce maku, szczypcie cynamonu i kawy. Następnie ubitą pianę z białek dodać do utartej masy, przesypując równocześnie mąką ziemniaczaną, dodać sodę i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto wyłożyć na dużą tortownicę i piec około godziny. Po przestudzeniu przekroić na dwa równe krążki.

Ciasto bezowe:
6 białek
30 dag cukru pudru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
łyżka octu
łyżeczka proszku do pieczenia

Do ubitej piany z białek dodawać stopniowo cukier puder. Następnie pianę wymieszać z octem, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (takiej samej jak przy makowym) i upiec na jasnozłoty kolor.

Krem żółtkowy:
6 żółtek
8 łyżek cukru pudru
2 szklanki mleka
pół laski wanilii (lub cukier waniliowy)
25 dag masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości. Wanilię zagotować w półtorej szklanki mleka, lekko przestudzić, wlać do utartych żółtek i dokładnie wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 szkl. zimnego mleka, dodać do przygotowanej masy, wymieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać stopniowo budyń do uzyskania jednolitego kremu.

Krążek makowy posmarować kremem, przykryć krążkiem bezowym, następnie przełożyć kremem i na to krążek makowy. Wierzch i brzegi posmarować kremem i np. udekorować startą czekoladą (lub jak kto woli).
Smacznego :wink:  :wink:

Zgłoś jeśli naruszono regulamin