z blogu Przepisy Aleksandry
Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.Ciasto warte grzechu.
Składniki:
· 6 jaj
· 2 / 3 szklanki cukru
· odrobina kwasu cytrynowego
· 200 gram zmielonych orzechów włoskich
· 4 łyżki ciepłej wody
· 2 łyżki mąki
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 150 g białej czekolady
· 400 ml śmietany (35-38%)
· 150 g białej czekolady (do polewy)
· 5 łyżek śmietany kremówki (do polewy)
· 3 łyżki masła (do polewy)
Wykonanie:1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż dojednorodnej masy bez grudek.
2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.
3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta. 4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.
5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego.
6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.
7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.
9. Papier lekko natłuszczamy.
10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.
11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.
Krem:
1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc.
2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.
3. Przekładamy placki.Wierzch ciasta:
1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę.
3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.
4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.
5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.
inka40