TORT ORZECHOWY Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY.doc

(107 KB) Pobierz
TORT ORZECHOWY Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

TORT ORZECHOWY Z MASĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY

z blogu Przepisy Aleksandry

Krem do tego ciasta należy przygotować na około 12 godzin przed pieczeniem. Najlepszym wyjściem jest zostawienie kremu w lodówce na noc.
Ciasto warte grzechu. 

Składniki:

·         6 jaj

·         2 / 3 szklanki cukru

·         odrobina kwasu cytrynowego

·         200 gram zmielonych orzechów włoskich

·         4 łyżki ciepłej wody

·         2 łyżki mąki

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         150 g białej czekolady

·         400 ml śmietany (35-38%)

·         150 g białej czekolady (do polewy)

·         5 łyżek śmietany kremówki (do polewy)

·         3 łyżki masła (do polewy)

Wykonanie:

1. Do zmielonych orzechów wlewamy 4 łyżki gorącej wody i mieszamy, aż do
jednorodnej masy bez grudek.

2. Ubijamy białka z 1 / 3 szklanki cukru, aż do uzyskania stabilnej piany.

3. Żółtka jaj mieszamy z pozostałym cukrem i miksujemy, aż masa zmieni kolor na bardziej kremowy i będzie puszysta. 
4. Do żółtek dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy.

5. Obie mąki dodać do masy z żółtek i orzechów. Mieszamy łyżką. Dodajemy około pół łyżeczki kwasku cytrynowego. 

6. Na sam koniec dodajemy pianę z białek. Delikatnie mieszamy.

7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. 

8. Na 7 kartkach pergaminu rysujemy koło o średnicy 22cm.

9. Papier lekko natłuszczamy. 

10. Do każdego koła nakładamy po około 4 łyżki ciasta. Rozsmarowujemy w okręgu.

11. Każdy placek pieczemy przez około 5-8 minut. Gotowe placki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie delikatnie oddzielamy od papieru.


Krem:


1. Doprowadzamy śmietankę prawie do wrzenia i wrzucamy do niej posiekaną czekoladę. Chłodzimy w lodówce przez noc. 

2. Po wyjęciu z lodówki ubijamy z masy stabilną bitą śmietanę.

3. Przekładamy placki.

Wierzch ciasta:


1. Roztapiamy pokruszoną czekoladę w kąpieli wodnej. 

2. Dodajemy śmietanę.

3. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy z rondla.

4. Kiedy polewa zacznie leciutko zastygać oblewamy nią ciasto.

5. Ciasto posypujemy zmielonymi orzechami.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin