Grupa I
1. Zastosowanie metali kolorowych w budowie maszyn spożywczych.
Metale kolorowe:
- miedź i jej stopy (brąz i mosiądz)
- aluminium i jego stopy
- ołów
- cynk
- cyna
- nikiel
Miedź:
- budowa kolumn rektyfikacyjnych w przemyśle spirytusowym
- wyparek w przemyśle cukrowniczym
- aparatury destylacyjnej
- przemysł elektrotechniczny
Mosiądz:
- armatura kotłowa, drut, sita, rurki, klamki
Brąz:
-łożyska, zawory
Ołów:
-uszczelki
- przemysł chemiczny do budowy aparatów i rurociągów odpornych na kwasy
- do wyrobu szkła
- farb
- na płyty akumulatorowe
- do wyrobu części instalacji i pomp
- do produkcji stopów łożyskowych i lutów
Cyna:
- do pobielania naczyń kuchennych
- składnik stopów brązów
- metali łożyskowych
- produkcja rur do piwa, wina i wód mineralnych
Nikiel:
- w stanie czystym do budowy aparatury w przemyśle spożywczym,
- przyrządów laboratoryjnych,
- składnik stopów o osnowie niklowej
- składnik uszlachetniający stale, żeliwa specjalne
- do pokryć galwanicznych
2. Transport pneumatyczny niskiego ciśnienia, przykłady i parametry techniczne.
Parametry techniczne:
- sposób transportowania: ssąca, tłocząca
- urządzenie zasilające: lej zasypowy, eżektor ,ssak, zawór śluzowy
- spadek ciśnienia 1-8 kPa
- koncentracja mieszaniny: 0,1 – 4 kg/kg powietrza
- typ urządzenia sprężającego powietrze: wentylatory
Przykłady:
- kakao mielone
- krochmal suchy
- pszenica
- ryż
- żyto
- cukier kryształ
- cukier puder
- słód mokry
- słód suchy
- jęczmień
- liście tytoniowe
3. Budowa i przebieg pracy granulatora, cele tego procesu oraz maszyny i urządzenia wchodzące w skład linii granulowania.
Cele granulowania
Pasze granulowane – w porównaniu z sypkimi – mają następujące zalety – pasza granulowana jest jednorodna:
-w granulach zawarte są (w sposób trwały) składniki pokarmowe wchodzące w skład paszy i dodane mikroskładniki (witaminy, mikroelementy, stymulatory itp.),
-pasza granulowana może być transportowana mechanicznie lub pneumatycznie bez obaw jej rozwarstwienia,
-granulat może być dłużej składowany niż mieszanki sypkie, gdyż wolniej traci zawartość pokarmową,
-granulat jest zjadany w całości i chętniej niż mieszanki sypkie,
-obróbka termiczna – kondycjonowanie surowców w granulatorze poprawia zawartość paszową i smakowitość użytych surowców,
- granulat zajmuje mniejszą objętość niż mieszanka sypka, jest wygodniejszy w obrocie i może być łatwo przewożony
luzem, co eliminuje koszt opakowań i obsługi występujących przy obrocie materiałami workowanymi.
-istotną korzyścią granulowania jest redukcja ilości lub całkowita eliminacja szkodliwych mikroorganizmów, w tym salmoneli,
-granulowanie mieszanek sypkich sprawia, że znika problem ogromnej uciążliwości związanej z pyleniem mieszanek sypkich co nie tylko poprawia warunki pracy personelu zatrudnionego w obrocie i transporcie pasz, ale również nie powoduje zaburzeń w drogach oddechowych zwierząt (świnie, bydło),
-pasze granulowane w porównaniu z sypkimi mają mniejszą sumaryczną powierzchnię cząstek, co ma znaczenie przy ochronie wrażliwych składników pasz przed utlenianiem
Maszyny i urządzenia wchodzące w skład linii granulowania:
1. Zbiornik magazynowy
2. Przenośnik
3. Magnes
4. Zbiornik nad granulatorem
5. Wybierak
6. Kondycjoner
7. Granulator
8. Kruszarka
9. Odsiewacz
10. Instalacja parowa
11. Instalacja komponentów płynnych
12. Instalacja dozująca komponenty na
granulaty.
Grupa II
1. Budowa, zasada działania i zastosowanie urządzeń do czyszczenia gazu metodą suchą.
W wyniku stosowania metod suchych otrzymuje się cząstki ciała stałego o tych samych właściwościach jakie to ciało stałe wykazywało w stanie pyłu.
Zasada działania:
1.komory osadcze lub pyłowe: rozdzielanie następuje pod działaniem sił ciężkości. Działanie polega na osiadaniu cząsteczek pyłu na dnie komory przy poziomym przepływie zapylonego gazu przez komorę przy dość małej prędkości przepływającego gazu
2.rozdzielanie pod działaniem sił bezwładności (odpylacze bezwładnościowe)
3.odpylacze pod działaniem pola elektrostatycznego.
4.rozdzielanie przez
zatrzymanie cząstek ciała stałego na przegrodzie porowatej (filtry suche)
Zastosowanie:
- komora osadcza: ogranicza się do dużych stężeń zapylonego gazu
Budowa:
- komora osadcza: dopływ gazu zapylonego, wylot odpylonego, komora osadcza
2. Budowa, zasada działania i zastosowanie wirówek o pracy ciągłej.
- wał napędzający pełny
- wał wydrążony
- komora
- bęben wirówki
- obudowa
- wał wewnętrzny
- tłok
- tarcza
- wspornik
- stożek rozprowadzający
- przewód dopływowy zawiesiny
- przewód dopływowy cieczy przemywającej
- króciec odpływowy filtratu
- króćce (dopływowy i odpływowy oleju)
- króciec odpływowy cieczy przemywającej
- króciec odprowadzający osad
1. Polimery: polistyren, poliakrylan, wióry polietylenowe
2. Nawozy: mocznik, sól potasowa, azotan wapnia
zawiesina doprowadzona jest w sposób ciągły do obracającego się leja obrotowego i przyspieszana do szybkości obwodowej kosza. Większa część cieczy wypływa natychmiast przez otwory, ciała stałe natomiast pozostają w postaci osadu na wykładzinie sitowej. Osad ten jest przesuwany prze pulsacyjne suwy wypychacza, którego skok wynosi od 25 do 75 mm, a częstotliwość wibracji od 30 do 70 przesuwów na minutę. W czasie swej drogi do wylotu kosza, osad może być przepłukiwany i osuszany. Grubość warstwy osadu waha się od 20 do 120 mm, w zależności od wielkości kosza.
3. Maszyny do obróbki (formowania) ciał plastycznych, podział i charakterystyka (opisać po 1 przykładzie z każdej grupy).
Maszyny walcujące (walcarki)
Walcarki są stosowane do nadawania kształtów okrągłych, walcowatych, taśmowych i prostopadłościennych. Elementami roboczymi tych maszyn są. taśmy, walce i rolki. W maszynach taśmowych kształtowany materiał jest wprowadzany między dwie powierzchnie, z których jedna jest ruchoma, a druga nieruchma (rys. 5.la) lub porusza się z prędkością różną w stosunku do powierzchni pierwszej Uchwycony materiał porusza się między powierzchniami ruchem obrotowo-postępowym uzyskując kształt cylindryczny. Maszyny typu taśmowego są stosowane głównie do formowania kęsów ciasta, np. bochenków chleba Walcarki walcowe są stosowane do formowania ciasta przeznaczonego na wyroby wykrawane oraz do wytwarzania produktów wielowarstwowych, np.| ciast francuskich. Przy wytwarzaniu wyrobów warstwowych z zasobników są wykonuje ruch posuwisto-zwrotny. Przy ruchu w przód nakładana jest taśma materiału podstawowego, a przy ruchu wstecz - materiału dodatkowego. Szerokość taśmy ciasta może dochodzić do 1200 mm.
Maszyny wykrawające (wykrawarki). Maszyny wykrawające są stosowane do wycinania wyrobów z uprzednio uformowanej łaśmy materiału. Niejednokrotnie wycięcie wyrobu jest połączone z odciśnięciem na jego powierzchni określonego rysunku. Maszyna wycinająca składa się z zestawu walców formujących taśmę ciasta, elementu wycinającego (sztanca, wycinak) i zespołu przenośników taśmowych podających ciasto i odbierających gotowy wyrób. Ruch taśmy ciasta może być ciągły lub przerywany W przypadku ruchu ciągłego sztanca porusza się jednocześnie z taśmą ciasta. „Natomiast przy sztancy nieruchomej ruch materiału jest zatrzymywany w momencie wykrawania W procesie wykrawania powstają znaczne ilości ścinko w4 czyli resztek taśmy ciasta, wynoszące 20 - 50% masy ciasta. Maszyna wykrawająca jest zaopatrzona w nóź odcinający ścinki od wyciętych wyrobów oraz w przenośnik
Maszyny wytłaczające (wytłaczarki)
Maszyny wytłaczające dzieli się na tłokowe, ślimakowe i walcowe. Maszyny tłokowe stanowią zwykle część składową i są stosowane do nadawania kształtu gotowym produktom. Maszyny ślimakowe są stosowane do formowania makaronów, a maszyny walcowe najczęściej są stosowane w przemyśle cukierniczym. Do maszyn wytłaczających tłokowych należą nadziewarki do kiełbas i automaty pakujące do masła i margaryn) Maszyna ślimakowa składa się z leja załadowczego, ślimaka tłoczącego, cylindra oraz matrycy. Konstrukcja ślimaka jest uzależniona od rodzaju formowanego materiału. Przy formowaniu wyrobów makaronowych stosuje się ślimaki o stałym skoku i stałej średnicy rdzenia. Kształt i tworzywo, z którego wykonana jest matryca zależą od właściwości formowanego materiału. Proces wytłaczania ciasta makaronowego jest dosyć dobrze poznany. Materiał znajdujący się w przestrzeni pomiędzy cylindrem i ślimakiem jest wprawiany w ruch
promieniowy i osiowy. Prędkość promieniowa ciasta maleje od maksymalnej wartości przy rdzeniu ślimaka do zera na wewnętrznej powierzchni cylindra. Natomiast prędkość osiowa zwiększa się od zera przy rdzeniu ślimaka. do maksymalnej wartości, przy zewnętrznej krawędzi spirali ślimaka. Taki ruch ciasta powoduje jego dobre wymieszanie i wytworzenie zwartej struktury. Aby zapobiec ślizganiu się ciasta po wewnętrznej powierzchni cylindra, w niektórych maszynach ślimakowych wykonuje się podłużne wyżłobienia skierowane wzdłuż osi lub nachylone pod niewielkim kątem do osi ślimaka. W miarę przesuwania się ciasta w kierunku matrycy wzrasta ciśnienie w materiale które jest wynikiem oporu otworów kształtujących matrycy, Ruch ciasta zostaje wyhamowany, a w niektórych momentach może wystąpić wsteczny przepływ materiału,
Grupa III
1. Zasada działania (rys.) i zastosowanie wirówek o pracy okresowej.
Maszyna składa się z kosza o osi poziomej z wałem i łożyskami zamontowanymi w spawanej obudowie. W obudowie znajdują się rury doprowadzające materiał podlegające obróbce, urządzenie wyładowujące oraz płuczące. Ciecz doprowadzana jest do perforowanego kosza, skąd pod wpływem siły odśrodkowej wypływa, podczas gdy ciało stałe pozostaje na tkaninie filtracyjnej. Osad ulega przepłukaniu i osuszeniu, po czym zostaje zeskrobany nożem pługowym do rynny i wyładowany przenośnikiem ślimakowym.
- polimery: polietylen, polistyren.
- związki organiczne: pochodne celulozy, witaminy, sole organiczne.
- związki nieorganiczne: grafit, pył węglowy
2. Budowa, zasada działania i zastosowanie filtrów ciśnieniowych do rozdzielania zawiesin.
Stosowane są głównie w przemyśle naftowym, w przemyśle cukrowniczym do filtracji stopniowej siarki.
- korpus
- doprowadzenie zawiesiny
- odprowadzenie powietrza
- dennica
- rolka
- ramka filtracyjna
- rurki
Po zamknięciu pokrywy korpus filtra napełnia się zawiesiną przez przewód. Z chwilą napełnienia ciśnienie zaczyna wzrastać, następuje filtracja i placek tworzy się na całej powierzchni ramek. Filtrację prowadzi się do momentu uzyskania grubości placka – do połowy odstępu między ramkami. Przesącz odpływa rurkami, po czym zamyka się dopływ zawiesiny, a krućcem wprowadzamy ciecz myjącą, następnie wprowadzamy powietrze suszące, po wysuszeniu osadu odkręcamy pokrywę wysuwając zestaw elementów filtrujących na zewnątrz z których usuwamy osad.
3. Klasyfikacja kutrów (metody kutrowania), budowa kutra (schemat).
Klasyfikacja:
- kuter o działaniu okresowym
- kuter o działaniu ciągłym
- kuter mieszarka
- kutry próżniowe
Kutrowanie z użyciem ciekłego azotu
Grupa IV
1. Transport pneumatyczny średniego ciśnienia i podać przykłady i parametry techniczne
- urządzenie zasilające: eżektor ,ssak, zawór śluzowy
- spadek ciśnienia 1-50 kPa
- koncentracja mieszaniny: 1 – 20 kg/kg powietrza
- typ urządzenia sprężającego powietrze: dmuchawy rotacyjne i sprężarki
- ziarno kakaowe
- mąka wszystkich gatunków
2. Budowa i zasada działania, i zastosowanie filtrów próżniowych do rozdzielania zawiesin
- bębny (napędzający i napinający
- taśma gumowa dziurkowana
- rynna z przegrodami
- taśma filtracyjna
- wałki (2)
- naczynie zasilające
- odpływ filtratu
- odpływ cieczy przemywającej
- zraszanie cieczą przemywającą
- w przemyśle chemiczny
- stosowane są do filtracji różnych soli nieorganicznych i organicznych w postaci zawiesin w roztworach wodnych
Po stole podzielonym na segmenty i służącym jako wstępny odbieralnik w przesączu ślizga się perforowana taśma gumowa bez końca napięta na bębnie napędowym. Na taśmie gumowej nałożona jest taśma z tkaniny filtracyjnej napięta na rolkach. Przesącz odbierany jest otworami do kolektora skąd przewodami do zbiornika. W miarę potrzeby można odbierać oddzielnie stężony przesącz i oddzielnie popłuczki. Ciecz płuczącą doprowadzamy rozpylaczami.
3. Klasyfikacja myjek do surowców, podać przykłady zastosowań. Elementy robocze myjek do surowców twardych (pokazać je na schematach tych urządzeń)
Wyróżniamy:
- myjki do surowców twardych ( myjka szczotkowa, łapowa, bębnowa)
- myjki (płuczki) do surowców miękkich (myjki wodno-powietrzne, myjki wibracyjne)
a) Myjka łapowa: służą do mycia surowców twardych, głównie warzyw okopowych silnie zabrudzonych
b) Myjka bębnowa: jest stosowana głównie do surowców twardych np. jabłek, ziemniaków, buraków itp. To urządzenie może być stosowane również do chłodzenia warzyw po blanszowaniu lub do obierania po wstępnym sparzeniu surowca
c) Myjka szczotkowa: jest stosowana do surowców twardych. Można ją stosować do mycia połączonego z usuwaniem naskórka.
d) Myjka wodno-powietrzna: płukanie surowców miękkich, służy do mycia owoców jagodowych.
e) Myjka wodno powietrzna z sortownikiem: stosowana jest do pomidorów, śliwek, wiśni itp.
...
muustang