Dyrektywa 89 391EWG.pdf
(
90 KB
)
Pobierz
untitled
1989L0391
—
PL
—
28.06.2007
—
002.001
—
1
Dokument ten służywyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszążadnej odpowiedzialności za jego
zawarto
ść
►
B
DYREKTYWA RADY
z dnia 12 czerwca 1989 r.
w sprawie wprowadzenia
ś
rodków w celu poprawy bezpiecze
ń
stwa i zdrowia
pracowników w miejscu pracy
(89/391/EWG)
(Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1)
zmieniona przez:
Dziennik Urz
ę
dowy
nr
strona
data
►
M1
Rozporz
dzenie (WE) nr 1882/2003Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 29 wrze
ą
L 284
1 31.10.2003
ś
nia 2003 r.
►
M2
Dyrektywa 2007/30/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20
czerwca 2007 r.
L 165
21
27.6.2007
1989L0391
—
PL
—
28.06.2007
—
002.001
—
2
▼
B
DYREKTYWA RADY
z dnia 12 czerwca 1989 r.
w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa
i zdrowia pracowników w miejscu pracy
(89/391/EWG)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę
ą
, w szczególno
ś
ci jego art. 118a,
Gospo-
c wniosek Komisji (
1
), wypracowany po konsultacji
z Komitetem Doradczym ds. Bezpieczeństwa, Higieny i Ochrony
Zdrowia w Miejscu Pracy,
ę
dniaj
ą
we wspó
ł
pracy z Parlamentem Europejskim (
2
),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (
3
),
a tak
ż
emaj
ą
c na uwadze, co nast
ę
puje:
art. 118a Traktatu EWG zakłada, że Rada powinna przyjąć, w drodze
dyrektyw, minimalne wymagania dla wprowadzenia ulepsze
ń
,
cych miejsca pracy, celem zagwarantowania
większego stopnia ochrony bezpieczeństwa i zdrowia pracowników;
ś
ci dotycz
ą
dyrektywa ta nie zezwala na zmniejszenie osi
ą
gni
ę
tego ju
ż
stopnia
on-
kowskie uzgodniły, na warunkach określonych w Traktacie, wprowa-
dzenie ulepsze
ń
stwach Cz
onkowskich; Pa
ń
stwa Cz
ł
w tym zakresie i ujednolicenie warunków przy zacho-
waniu wprowadzonych ju
ń
ż
ulepsze
ń
;
pracownicy mogą być narażeni na wpływ niebezpiecznych czynników
ś
rodowiskowych w miejscu pracy podczas wykonywania zada
ń
zwi
ą
za-
nych z ich prac
ą
;
zgodnie z art. 118a Traktatu EWG dyrektywy tego rodzaju nie powinny
powodowa
ć
administracyjnych, finansowych i prawnych ogranicze
ń
,
które stanowi
ł
yby czynnik uniemo
ż
liwiaj
ą
cy tworzenie i rozwój ma
ł
ych
i
średnich przedsiębiorstw;
komunikat Komisji dotyczący bezpieczeństwa, higieny i ochrony
zdrowia w pracy (
4
) okre
ś
la przyj
ę
cie dyrektyw maj
ą
cych zagwaran-
towa
ć
bezpiecze
stwo i zdrowie pracowników;
Rada, w swojej uchwale z dnia 21 grudnia 1987 r. w sprawie bezpie-
cze
ń
stwa, higieny i ochrony zdrowia w miejscu pracy (
5
), wzi
ęł
a pod
ci
dyrektywy dotyczącej organizacji bezpieczeństwa i ochrony zdrowia
pracowników w miejscu pracy;
ę
zamiar Komisji opracowania dla Rady w najbli
ż
szej przysz
ł
o
ś
y w wyniku
debaty o ochronie rynku krajowego i pracowników; uchwały te wyzna-
czaj
ął
w lutym 1988 r. cztery uchwa
ł
ą
równie
ż
Komisji zadanie opracowania dyrektywy ramowej, która
stanowi
ł
aby podstaw
ę
do przysz
ł
ych bardziej szczegó
ł
owych dyrektyw,
biorących pod uwagę
cały zakres zagrożeńł czących się
z zagadnieniami bezpiecze
ń
stwa i zdrowia w miejscu pracy;
(
1
) Dz.U. C 141 z 30.5.1988, str. 1.
(
2
) Dz.U. C 326 z 19.12.1988, str. 102, oraz Dz.U. C 158 z 26.6.1989.
(
3
) Dz.U. C 175 z 4.7.1988, str. 22.
(
4
) Dz.U. C 28 z 3.2.1988, str. 3.
(
5
) Dz.U. C 28 z 3.2.1988, str. 1.
darcz
uwzgl
w szczególno
ochrony w poszczególnych Pa
ł
ń
uwag
Parlament Europejski przyj
1989L0391
—
PL
—
28.06.2007
—
002.001
—
3
▼
B
Państwa Członkowskie mają
ń
stwa i zdrowia pracowników na swoim teryto-
za zadanie wypracowanie ulepszeń
stwa
pracowników w miejscu pracy umożliwiają, w określonych okolicznoś-
ciach, zachowanie bezpiecze
ś
rodki ochronne w zakresie ochrony zdrowia i bezpiecze
ń
ń
stwa i ochrony zdrowia innych osób znaj-
duj
ą
cych si
ę
w pobli
ż
u;
systemy prawne Pa
ń
stw Cz
ł
onkowskich z zakresu bezpiecze
ń
stwa
i zdrowia w miejscu pracy ró
ż
ni
ą
si
ę
w sposób znaczny i wymagaj
ą
udoskonaleń; również
przepisy krajowe w tym zakresie, zawierające
bardzo cz
ę
sto okre
ś
lone specyfikacje techniczne i/lub swoiste normy,
mog
ą
powodowa
ć
ró
ż
ne stopnie ochrony bezpiecze
ń
stwa i zdrowia,
wywo
ł
uj
ą
c zjawisko wspó
ł
zawodnictwa kosztem zagadnie
ń
bezpiecze
ń
-
stwa i zdrowia;
zagro
ż
enie wypadkami przy pracy oraz chorobami zawodowymi jest
wprowadzone
lub też udoskonalone bezzwłocznie celem zapewnienia bezpieczeństwa
i ochrony zdrowia pracowników oraz uzyskania wy
ą
gle zbyt wysokie;
ś
rodki zapobiegawcze powinny by
ć
ż
szego poziomu
ochrony;
w celu zapewnienia lepszej ochrony pracownicy i/lub ich przedstawi-
ciele powinni być informowani o zagrożeniach odnoszących się do ich
bezpiecze
ń
stwa i zdrowia oraz o przedsi
ę
wzi
ę
ciach wymaganych celem
zmniejszenia lub wyeliminowania tych zagro
ż
e
ń
; powinni oni uczestni-
czyć
w planowanych przedsięwzięciach, za pomocą
odpowiednio
wywa
ż
onych dzia
ł
a
ń
i zgodnie z prawodawstwem krajowym i/lub przy-
ę
tymi procedurami;
cie
udziału w przedsięwzięciach z zakresu bezpieczeństwa i ochrony
zdrowia pomi
ą
zanie dialogu i wzi
ę
dzy pracodawcami i pracownikami i/lub ich przedstawi-
cielami za pomoc
ę
ą
odpowiednich procedur i
ś
rodków, zgodnie
z przepisami krajowymi i/lub przyj
ę
tymi procedurami;
ulepszenia w zakresie bezpiecze
ń
stwa, higieny i ochrony zdrowia
w miejscu pracy są
celem, który nie powinien ograniczać
się
do
rozwa
ż
a
ńś
ci
ś
le ekonomicznych;
pracodawcy obowi
ą
zani s
ą
zasi
ę
ga
ć
informacji o najnowszych osi
ą
gni
ę
-
do projektowania
miejsc pracy, istniejących zagrożeń przy realizacji przedsięwzięć ido
informowania przedstawicieli pracowników o przys
ą
cych si
ę
ł
uguj
ą
cych im
l niniejszej dyrektywy, celem zagwarantowania odpo-
wiedniej ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników;
ś
przepisy niniejszej dyrektywy mają zastosowanie i nie zmieniają istnie-
j
cych i przysz
ł
ych przepisów obowi
ą
zuj
ą
cych Wspólnot
ę
Europejsk
ą
-
cych z zastosowania, przy wykonywaniu zadań produkcyjnych, czyn-
ników chemicznych, fizycznych i biologicznych okre
ś
nie do wszystkich zagro
ż
e
ń
, w szczególno
ś
ci zagro
ż
e
ń
wynikaj
ą
ś
lonych przez
dyrektyw
ę
80/1107/EWG (
1
), ostatnio zmienion
ą
dyrektyw
ą
88/642/
EWG (
2
);
zgodnie z decyzj
ą
74/325/EWG (
3
) Komitet Doradczy ds. Bezpiecze
ń
-
stwa, Higieny i Ochrony Zdrowia w Miejscu Pracy konsultuje si
ę
z Komisj
ą
, której zadaniem jest wypracowanie wniosków w tym
zakresie;
onkowie
nominowani przez Państwa Członkowskie, którego zadaniem będzie
pomoc Komisji w pracach nad przyj
ł
adu Komitetu, do którego wejd
ą
cz
ł
ę
ciem szczegó
ł
owych dyrektyw
przewidzianych w niniejszej dyrektywie,
PRZYJMUJE NINIEJSZ
Ą
DYREKTYW
Ę
:
(
1
) Dz.U. L 327 z 3.12.1980, str. 8.
(
2
) Dz.U. L 356 z 24.12.1988, str. 74.
(
3
) Dz.U. L 185 z 9.7.1974, str. 15.
w zakresie bezpiecze
rium;
ci
j
konieczna jest wymiana informacji, nawi
ciach technicznych i naukowych odnosz
prawach w my
ą
odno
konieczne jest ustalenie sk
1989L0391
—
PL
—
28.06.2007
—
002.001
—
4
▼
B
ROZDZIAŁ I
PRZEPISY OGÓLNE
Artykuł 1
Cel
1. Celem niniejszej dyrektywy jest wprowadzenie w
ż
ycie
ś
rodków
wzmacniaj
ą
cych ochron
ę
bezpiecze
ń
stwa i zdrowia pracowników
w pracy.
2. W tym zakresie zawiera ona ogólne zasady dotyczące ochrony
przed zagro
ż
eniami zawodowymi i ochrony w zakresie ochrony bezpie-
cych
powstawaniu wypadków, informowania, konsultacji, wyważonego
udzia
ń
stwa i zdrowia, eliminacji zagro
ż
e
ń
i czynników sprzyjaj
ą
tymi proce-
durami, oraz szkolenia pracowników i ich przedstawicieli, jak równie
ł
u, zgodnie z prawodawstwem krajowym i/lub przyj
ę
ż
zawiera ona ogólne wytyczne odnoszące się do wprowadzenia w życie
wymienionych zasad.
3. Niniejsza dyrektywa nie zmienia istniej
ą
cych lub przysz
ych prze-
yby bardziej korzystne dla
ochrony bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy.
ł
Artykuł 2
Zakres
a zastosowanie we wszystkich
sektorach działalności, zarówno w sektorze publicznym, jak
i prywatnym (przemys
ę
dzie mia
ł
owym, rolniczym, handlowym, administra-
cyjnym, us
ł
ug, szkolnictwa, o
ś
wiaty i kultury, dzia
ł
alno
ś
ci rozrywkowej
itp.).
2. Niniejsza dyrektywa nie b
ę
dzie mia
a zastosowania tam, gdzie
istnia
ł
aby sprzeczno
ść
interesów
—
w odniesieniu do specyficznej dzia-
y zbrojne czy policja, lub
też w odniesieniu do określonych dziedzin działalności w zakresie usług
zwi
ś
ci publicznej i spo
ł
ecznej, takiej jak si
ł
ą
zanych z ochron
ą
cywiln
ą
.
W powyższych wypadkach bezpieczeństwo i higiena pracy pracow-
ników powinny by
ć
zapewnione w sposób mo
ż
liwie jak najszerszy,
z uwzgl
ę
dnieniem zasad i celów niniejszej dyrektywy.
Artykuł 3
Definicje
Do celów niniejszej dyrektywy wymienione poni
ż
ej terminy b
ę
d
ą
mia
ł
y
nast
ę
puj
ą
ce znaczenie:
a) pracownik: ka
cznie
z osobami prowadzącymi szkolenie i praktyki, wyłączając pomoce
domowe;
ż
da osoba zatrudniona przez pracodawc
ę
,w
łą
b) pracodawca: ka
ż
da osoba prawna lub osoba fizyczna, znajduj
ą
ca si
ę
w stosunku zatrudnienia z pracownikiem i ponosz
ą
ca odpowiedzial-
ność za przedsiębiorstwo i/lub zakład;
c) przedstawiciel pracownika o okre
ś
lonej odpowiedzialno
ś
ci za bezpie-
pracy pracowników: osoba wyznaczona, wybrana
lub desygnowana, zgodnie z prawodawstwem krajowym i przyj
ń
stwo i higien
ę
tymi
procedurami, celem reprezentowania pracowników przy rozwi
ę
ą
zy-
stwa
i higieny pracy pracowników podczas wykonywania ich czynno
ą
cych z zakresu ochrony bezpiecze
ń
ś
ci
zawodowych;
cze
ł
pisów krajowych i wspólnotowych, które by
1. Niniejsza dyrektywa b
ł
ł
ł
alno
cze
waniu problemów wynikaj
1989L0391
—
PL
—
28.06.2007
—
002.001
—
5
▼
B
d) zapobieganie: wszystkie czynności lub
planowane na ka
ż
dym etapie dzia
środki podejmowane lub
ł
alno
ś
ci zawodowej
w przedsi
ę
biorstwie, zapobiegaj
ą
ce mo
ż
liwo
ś
ci wypadków przy
pracy lub ją zmniejszające.
Artykuł 4
dne kroki celem
zapewnienia przestrzegania przepisów prawnych, koniecznych do wpro-
wadzenia w życie niniejszej dyrektywy w stosunku do pracodawców,
pracowników i przedstawicieli pracowników.
ń
stwa Cz
ł
onkowskie powinny podj
ąć
niezb
ę
2. Państwa Członkowskie powinny w szczególności zapewnić odpo-
wiednie
ś
rodki kontroli i nadzoru.
ROZDZIAŁ II
OBOWIĄZKI PRACODAWCÓW
Artykuł 5
Przepisy ogólne
w zakresie zapewnienia
bezpieczeństwa i higieny pracy pracownikom w każdym aspekcie odno-
sz
ść
ą
cym si
ę
do ich pracy.
2. Jeśli, zgodnie z art. 7 ust. 3, pracodawca nominuje kompetentne
osoby, nie zwalnia go to od odpowiedzialno
ś
ci w tym zakresie.
3. Zobowiązania pracowników w zakresie bezpieczeństwa i zdrowia
w pracy nie powinny wp
ł
ywa
ć
na zasady odpowiedzialno
ś
ci praco-
dawcy.
4. Niniejsza dyrektywa nie ogranicza zdolno
ś
ci Pa
ń
stw Cz
ł
onkow-
skich do wykluczenia lub ograniczenia odpowiedzialno
ś
ci pracodawcy
wszędzie tam, gdzie zaistnieją
nadzwyczajne lub nieprzewidziane
okoliczno
ś
ci, b
ę
d
ą
ce poza kontrol
ą
pracodawcy, lub te
ż
w wypadku
wyj
ą
tkowych okoliczno
ś
ci, których konsekwencji nie mo
ż
na by
o
uniknąć, pomimo stosowania wszystkich środków ostrożności.
Pa
ń
stwa Cz
onkowskie nie musz
ą
wykorzysta
ć
mo
ż
liwo
ś
ci wymienionej
w pierwszym akapicie.
Artykuł 6
Ogólne obowi
ą
zki pracodawców
1. W zakresie swoich obowi
ą
zków pracodawca powinien przedsi
ę
w-
stwa i ochrony
zdrowia pracowników, włącznie z zapobieganiem zagrożeniom zwią-
zanym z wykonywaniem czynno
ąć ś
rodki niezb
ę
dne do zapewnienia bezpiecze
ń
ś
ci s
ł
u
ż
bowych, informowaniem
i szkoleniem, jak równie
ż
zapewnieniem niezb
ę
dnych ram organizacyj-
nych i
środków.
na potrzeby i odpowiednio dostoso-
wywaćśrodki, biorąc pod uwagę zmieniające się okoliczności i
ć
środki
zapobiegawcze, umo
ż
liwiaj
ą
ce popraw
ę
istniej
ą
cej sytuacji.
2. Pracodawca powinien wprowadzać w życie przedsięwzięcia okreś-
lone w akapicie 1 ust
ę
p pierwszy, na podstawie nast
ę
puj
ą
cych zasad
ogólnych dotycz
ą
cych zapobiegania:
a) zapobieganie zagro
ż
eniom;
b) ocena zagrożeń, które nie mogą być wykluczone;
1. Pa
1. Pracodawca ponosi odpowiedzialno
ł
ł
zi
Pracodawca powinien reagowa
Plik z chomika:
zgrzeblak
Inne pliki z tego folderu:
Zarządzanie bezpieczeństwem pracy 2009 12 06.ppt
(16273 KB)
Zarządzanie bezpieczeństwem pracy.ppt
(16891 KB)
Wzór pracy studia podyplomowe Olszewski.doc
(860 KB)
Dyrektywa 89 391EWG.pdf
(90 KB)
Książka.doc
(3116 KB)
Inne foldery tego chomika:
04. Instrukcje BHP
09. Wypadki przy pracy
11. Multimedia
15. Bhp w budownictwie
17. Instrukcje bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin