Dyrektywa 89 391EWG.pdf

(90 KB) Pobierz
untitled
1989L0391
PL
28.06.2007
002.001
1
Dokument ten służywyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszążadnej odpowiedzialności za jego
zawarto
ść
B
DYREKTYWA RADY
z dnia 12 czerwca 1989 r.
w sprawie wprowadzenia
ś
rodków w celu poprawy bezpiecze
ń
stwa i zdrowia
pracowników w miejscu pracy
(89/391/EWG)
(Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1)
zmieniona przez:
Dziennik Urz
ę
dowy
nr
strona
data
M1 Rozporz
dzenie (WE) nr 1882/2003Parlamentu Europejskiego i Rady z
dnia 29 wrze
ą
L 284
1 31.10.2003
ś
nia 2003 r.
M2 Dyrektywa 2007/30/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20
czerwca 2007 r.
L 165
21
27.6.2007
 
1989L0391
PL
28.06.2007
002.001
2
B
DYREKTYWA RADY
z dnia 12 czerwca 1989 r.
w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy bezpieczeństwa
i zdrowia pracowników w miejscu pracy
(89/391/EWG)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę
ą
, w szczególno
ś
ci jego art. 118a,
Gospo-
c wniosek Komisji ( 1 ), wypracowany po konsultacji
z Komitetem Doradczym ds. Bezpieczeństwa, Higieny i Ochrony
Zdrowia w Miejscu Pracy,
ę
dniaj
ą
we wspó
ł
pracy z Parlamentem Europejskim ( 2 ),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego ( 3 ),
a tak
ż
emaj
ą
c na uwadze, co nast
ę
puje:
art. 118a Traktatu EWG zakłada, że Rada powinna przyjąć, w drodze
dyrektyw, minimalne wymagania dla wprowadzenia ulepsze
ń
,
cych miejsca pracy, celem zagwarantowania
większego stopnia ochrony bezpieczeństwa i zdrowia pracowników;
ś
ci dotycz
ą
dyrektywa ta nie zezwala na zmniejszenie osi
ą
gni
ę
tego ju
ż
stopnia
on-
kowskie uzgodniły, na warunkach określonych w Traktacie, wprowa-
dzenie ulepsze
ń
stwach Cz
onkowskich; Pa
ń
stwa Cz
ł
w tym zakresie i ujednolicenie warunków przy zacho-
waniu wprowadzonych ju
ń
ż
ulepsze
ń
;
pracownicy mogą być narażeni na wpływ niebezpiecznych czynników
ś
rodowiskowych w miejscu pracy podczas wykonywania zada
ń
zwi
ą
za-
nych z ich prac
ą
;
zgodnie z art. 118a Traktatu EWG dyrektywy tego rodzaju nie powinny
powodowa
ć
administracyjnych, finansowych i prawnych ogranicze
ń
,
które stanowi
ł
yby czynnik uniemo
ż
liwiaj
ą
cy tworzenie i rozwój ma
ł
ych
i
średnich przedsiębiorstw;
komunikat Komisji dotyczący bezpieczeństwa, higieny i ochrony
zdrowia w pracy ( 4 ) okre
ś
la przyj
ę
cie dyrektyw maj
ą
cych zagwaran-
towa
ć
bezpiecze
stwo i zdrowie pracowników;
Rada, w swojej uchwale z dnia 21 grudnia 1987 r. w sprawie bezpie-
cze
ń
stwa, higieny i ochrony zdrowia w miejscu pracy ( 5 ), wzi
ęł
a pod
ci
dyrektywy dotyczącej organizacji bezpieczeństwa i ochrony zdrowia
pracowników w miejscu pracy;
ę
zamiar Komisji opracowania dla Rady w najbli
ż
szej przysz
ł
o
ś
y w wyniku
debaty o ochronie rynku krajowego i pracowników; uchwały te wyzna-
czaj
ął
w lutym 1988 r. cztery uchwa
ł
ą
równie
ż
Komisji zadanie opracowania dyrektywy ramowej, która
stanowi
ł
aby podstaw
ę
do przysz
ł
ych bardziej szczegó
ł
owych dyrektyw,
biorących pod uwagę
cały zakres zagrożeńł czących się
z zagadnieniami bezpiecze
ń
stwa i zdrowia w miejscu pracy;
( 1 ) Dz.U. C 141 z 30.5.1988, str. 1.
( 2 ) Dz.U. C 326 z 19.12.1988, str. 102, oraz Dz.U. C 158 z 26.6.1989.
( 3 ) Dz.U. C 175 z 4.7.1988, str. 22.
( 4 ) Dz.U. C 28 z 3.2.1988, str. 3.
( 5 ) Dz.U. C 28 z 3.2.1988, str. 1.
darcz
uwzgl
w szczególno
ochrony w poszczególnych Pa
ł
ń
uwag
Parlament Europejski przyj
275279392.001.png
 
1989L0391
PL
28.06.2007
002.001
3
B
Państwa Członkowskie mają
ń
stwa i zdrowia pracowników na swoim teryto-
za zadanie wypracowanie ulepszeń
stwa
pracowników w miejscu pracy umożliwiają, w określonych okolicznoś-
ciach, zachowanie bezpiecze
ś
rodki ochronne w zakresie ochrony zdrowia i bezpiecze
ń
ń
stwa i ochrony zdrowia innych osób znaj-
duj
ą
cych si
ę
w pobli
ż
u;
systemy prawne Pa
ń
stw Cz
ł
onkowskich z zakresu bezpiecze
ń
stwa
i zdrowia w miejscu pracy ró
ż
ni
ą
si
ę
w sposób znaczny i wymagaj
ą
udoskonaleń; również
przepisy krajowe w tym zakresie, zawierające
bardzo cz
ę
sto okre
ś
lone specyfikacje techniczne i/lub swoiste normy,
mog
ą
powodowa
ć
ż
ne stopnie ochrony bezpiecze
ń
stwa i zdrowia,
wywo
ł
uj
ą
c zjawisko wspó
ł
zawodnictwa kosztem zagadnie
ń
bezpiecze
ń
-
stwa i zdrowia;
zagro
ż
enie wypadkami przy pracy oraz chorobami zawodowymi jest
wprowadzone
lub też udoskonalone bezzwłocznie celem zapewnienia bezpieczeństwa
i ochrony zdrowia pracowników oraz uzyskania wy
ą
gle zbyt wysokie;
ś
rodki zapobiegawcze powinny by
ć
ż
szego poziomu
ochrony;
w celu zapewnienia lepszej ochrony pracownicy i/lub ich przedstawi-
ciele powinni być informowani o zagrożeniach odnoszących się do ich
bezpiecze
ń
stwa i zdrowia oraz o przedsi
ę
wzi
ę
ciach wymaganych celem
zmniejszenia lub wyeliminowania tych zagro
ż
e
ń
; powinni oni uczestni-
czyć
w planowanych przedsięwzięciach, za pomocą
odpowiednio
wywa
ż
onych dzia
ł
a
ń
i zgodnie z prawodawstwem krajowym i/lub przy-
ę
tymi procedurami;
cie
udziału w przedsięwzięciach z zakresu bezpieczeństwa i ochrony
zdrowia pomi
ą
zanie dialogu i wzi
ę
dzy pracodawcami i pracownikami i/lub ich przedstawi-
cielami za pomoc
ę
ą
odpowiednich procedur i
ś
rodków, zgodnie
z przepisami krajowymi i/lub przyj
ę
tymi procedurami;
ulepszenia w zakresie bezpiecze
ń
stwa, higieny i ochrony zdrowia
w miejscu pracy są
celem, który nie powinien ograniczać
się
do
rozwa
ż
a
ńś
ci
ś
le ekonomicznych;
pracodawcy obowi
ą
zani s
ą
zasi
ę
ga
ć
informacji o najnowszych osi
ą
gni
ę
-
do projektowania
miejsc pracy, istniejących zagrożeń przy realizacji przedsięwzięć ido
informowania przedstawicieli pracowników o przys
ą
cych si
ę
ł
uguj
ą
cych im
l niniejszej dyrektywy, celem zagwarantowania odpo-
wiedniej ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników;
ś
przepisy niniejszej dyrektywy mają zastosowanie i nie zmieniają istnie-
j
cych i przysz
ł
ych przepisów obowi
ą
zuj
ą
cych Wspólnot
ę
Europejsk
ą
-
cych z zastosowania, przy wykonywaniu zadań produkcyjnych, czyn-
ników chemicznych, fizycznych i biologicznych okre
ś
nie do wszystkich zagro
ż
e
ń
, w szczególno
ś
ci zagro
ż
e
ń
wynikaj
ą
ś
lonych przez
dyrektyw
ę
80/1107/EWG ( 1 ), ostatnio zmienion
ą
dyrektyw
ą
88/642/
EWG ( 2 );
zgodnie z decyzj
ą
74/325/EWG ( 3 ) Komitet Doradczy ds. Bezpiecze
ń
-
stwa, Higieny i Ochrony Zdrowia w Miejscu Pracy konsultuje si
ę
z Komisj
ą
, której zadaniem jest wypracowanie wniosków w tym
zakresie;
onkowie
nominowani przez Państwa Członkowskie, którego zadaniem będzie
pomoc Komisji w pracach nad przyj
ł
adu Komitetu, do którego wejd
ą
cz
ł
ę
ciem szczegó
ł
owych dyrektyw
przewidzianych w niniejszej dyrektywie,
PRZYJMUJE NINIEJSZ
Ą
DYREKTYW
Ę
:
( 1 ) Dz.U. L 327 z 3.12.1980, str. 8.
( 2 ) Dz.U. L 356 z 24.12.1988, str. 74.
( 3 ) Dz.U. L 185 z 9.7.1974, str. 15.
w zakresie bezpiecze
rium;
ci
j
konieczna jest wymiana informacji, nawi
ciach technicznych i naukowych odnosz
prawach w my
ą
odno
konieczne jest ustalenie sk
275279392.002.png
 
1989L0391
PL
28.06.2007
002.001
4
B
ROZDZIAŁ I
PRZEPISY OGÓLNE
Artykuł 1
Cel
1. Celem niniejszej dyrektywy jest wprowadzenie w
ż
ycie
ś
rodków
wzmacniaj
ą
cych ochron
ę
bezpiecze
ń
stwa i zdrowia pracowników
w pracy.
2. W tym zakresie zawiera ona ogólne zasady dotyczące ochrony
przed zagro
ż
eniami zawodowymi i ochrony w zakresie ochrony bezpie-
cych
powstawaniu wypadków, informowania, konsultacji, wyważonego
udzia
ń
stwa i zdrowia, eliminacji zagro
ż
e
ń
i czynników sprzyjaj
ą
tymi proce-
durami, oraz szkolenia pracowników i ich przedstawicieli, jak równie
ł
u, zgodnie z prawodawstwem krajowym i/lub przyj
ę
ż
zawiera ona ogólne wytyczne odnoszące się do wprowadzenia w życie
wymienionych zasad.
3. Niniejsza dyrektywa nie zmienia istniej
ą
cych lub przysz
ych prze-
yby bardziej korzystne dla
ochrony bezpieczeństwa i zdrowia pracowników w miejscu pracy.
ł
Artykuł 2
Zakres
a zastosowanie we wszystkich
sektorach działalności, zarówno w sektorze publicznym, jak
i prywatnym (przemys
ę
dzie mia
ł
owym, rolniczym, handlowym, administra-
cyjnym, us
ł
ug, szkolnictwa, o
ś
wiaty i kultury, dzia
ł
alno
ś
ci rozrywkowej
itp.).
2. Niniejsza dyrektywa nie b
ę
dzie mia
a zastosowania tam, gdzie
istnia
ł
aby sprzeczno
ść
interesów
w odniesieniu do specyficznej dzia-
y zbrojne czy policja, lub
też w odniesieniu do określonych dziedzin działalności w zakresie usług
zwi
ś
ci publicznej i spo
ł
ecznej, takiej jak si
ł
ą
zanych z ochron
ą
cywiln
ą
.
W powyższych wypadkach bezpieczeństwo i higiena pracy pracow-
ników powinny by
ć
zapewnione w sposób mo
ż
liwie jak najszerszy,
z uwzgl
ę
dnieniem zasad i celów niniejszej dyrektywy.
Artykuł 3
Definicje
Do celów niniejszej dyrektywy wymienione poni
ż
ej terminy b
ę
d
ą
mia
ł
y
nast
ę
puj
ą
ce znaczenie:
a) pracownik: ka
cznie
z osobami prowadzącymi szkolenie i praktyki, wyłączając pomoce
domowe;
ż
da osoba zatrudniona przez pracodawc
ę
,w
łą
b) pracodawca: ka
ż
da osoba prawna lub osoba fizyczna, znajduj
ą
ca si
ę
w stosunku zatrudnienia z pracownikiem i ponosz
ą
ca odpowiedzial-
ność za przedsiębiorstwo i/lub zakład;
c) przedstawiciel pracownika o okre
ś
lonej odpowiedzialno
ś
ci za bezpie-
pracy pracowników: osoba wyznaczona, wybrana
lub desygnowana, zgodnie z prawodawstwem krajowym i przyj
ń
stwo i higien
ę
tymi
procedurami, celem reprezentowania pracowników przy rozwi
ę
ą
zy-
stwa
i higieny pracy pracowników podczas wykonywania ich czynno
ą
cych z zakresu ochrony bezpiecze
ń
ś
ci
zawodowych;
cze
ł
pisów krajowych i wspólnotowych, które by
1. Niniejsza dyrektywa b
ł
ł
ł
alno
cze
waniu problemów wynikaj
 
1989L0391
PL
28.06.2007
002.001
5
B
d) zapobieganie: wszystkie czynności lub
planowane na ka
ż
dym etapie dzia
środki podejmowane lub
ł
alno
ś
ci zawodowej
w przedsi
ę
biorstwie, zapobiegaj
ą
ce mo
ż
liwo
ś
ci wypadków przy
pracy lub ją zmniejszające.
Artykuł 4
dne kroki celem
zapewnienia przestrzegania przepisów prawnych, koniecznych do wpro-
wadzenia w życie niniejszej dyrektywy w stosunku do pracodawców,
pracowników i przedstawicieli pracowników.
ń
stwa Cz
ł
onkowskie powinny podj
ąć
niezb
ę
2. Państwa Członkowskie powinny w szczególności zapewnić odpo-
wiednie
ś
rodki kontroli i nadzoru.
ROZDZIAŁ II
OBOWIĄZKI PRACODAWCÓW
Artykuł 5
Przepisy ogólne
w zakresie zapewnienia
bezpieczeństwa i higieny pracy pracownikom w każdym aspekcie odno-
sz
ść
ą
cym si
ę
do ich pracy.
2. Jeśli, zgodnie z art. 7 ust. 3, pracodawca nominuje kompetentne
osoby, nie zwalnia go to od odpowiedzialno
ś
ci w tym zakresie.
3. Zobowiązania pracowników w zakresie bezpieczeństwa i zdrowia
w pracy nie powinny wp
ł
ywa
ć
na zasady odpowiedzialno
ś
ci praco-
dawcy.
4. Niniejsza dyrektywa nie ogranicza zdolno
ś
ci Pa
ń
stw Cz
ł
onkow-
skich do wykluczenia lub ograniczenia odpowiedzialno
ś
ci pracodawcy
wszędzie tam, gdzie zaistnieją
nadzwyczajne lub nieprzewidziane
okoliczno
ś
ci, b
ę
d
ą
ce poza kontrol
ą
pracodawcy, lub te
ż
w wypadku
wyj
ą
tkowych okoliczno
ś
ci, których konsekwencji nie mo
ż
na by
o
uniknąć, pomimo stosowania wszystkich środków ostrożności.
Pa
ń
stwa Cz
onkowskie nie musz
ą
wykorzysta
ć
mo
ż
liwo
ś
ci wymienionej
w pierwszym akapicie.
Artykuł 6
Ogólne obowi
ą
zki pracodawców
1. W zakresie swoich obowi
ą
zków pracodawca powinien przedsi
ę
w-
stwa i ochrony
zdrowia pracowników, włącznie z zapobieganiem zagrożeniom zwią-
zanym z wykonywaniem czynno
ąć ś
rodki niezb
ę
dne do zapewnienia bezpiecze
ń
ś
ci s
ł
u
ż
bowych, informowaniem
i szkoleniem, jak równie
ż
zapewnieniem niezb
ę
dnych ram organizacyj-
nych i
środków.
na potrzeby i odpowiednio dostoso-
wywaćśrodki, biorąc pod uwagę zmieniające się okoliczności i
ć
środki
zapobiegawcze, umo
ż
liwiaj
ą
ce popraw
ę
istniej
ą
cej sytuacji.
2. Pracodawca powinien wprowadzać w życie przedsięwzięcia okreś-
lone w akapicie 1 ust
ę
p pierwszy, na podstawie nast
ę
puj
ą
cych zasad
ogólnych dotycz
ą
cych zapobiegania:
a) zapobieganie zagro
ż
eniom;
b) ocena zagrożeń, które nie mogą być wykluczone;
1. Pa
1. Pracodawca ponosi odpowiedzialno
ł
ł
zi
Pracodawca powinien reagowa
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin