muffiny-czekoladowe.pdf

(2300 KB) Pobierz
676348560 UNPDF
MUINKI CZEKOLADOWE Z SERKIEM MASCARPONE
12 mufinków
Ciasto na mufiny:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/4 - 1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego
1 łyżka rumu (likieru smakowego lub octu winnego)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie)
Nadzienie z kremowego serka:
125 g serka mascarpone (lub cream cheese)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
1 jajko
Nadzienie z kremowego serka: serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem, mąką i samym białkiem
jaja (żółtko można dodać do ciasta na mufiny, ale niekoniecznie). Włożyć do zamrażarki na 30 - 60
minut.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę na mufiny wyłożyć papilotkami o średnicy 5 cm (mierzonymi
po dnie i o pojemności 80 ml - 1/3 szklanki).
Ciasto na mufiny: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, kakao, sodę, sól, wymieszać. Zrobić wgłębie-
nie i wlać w nie wodę, maślankę lub jogurt, oliwę lub olej oraz rum (likier lub ocet winny). Dodać ekstrakt
z wanilii (jeśli go używamy) oraz ewentualnie żółtko, które pozostało z serowego nadzienia. Delikatnie
połączyć składniki mieszając łyżką.
Papilotki napełnić masą do 1/3 wysokości (po około 1 łyżce stołowej na 1 porcję). W środek nałożyć po
1 czubatej łyżeczce lekko zmrożonego nadzienia serowego i przykryć resztą masy (mufiny podrosną,
więc foremki napełniamy mniej więcej do 2/3 wysokości). Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.
Po tym czasie patyczek wetknięty w środek będzie suchy.
KwestiaSmaku.com
676348560.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin