placek_z_ligurii.pdf
(
332 KB
)
Pobierz
Przepisy
Placek z Ligurii
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI
15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży
•
świeżych
100 ml ciepłego mleka
•
600 g mąki
•
2 łyżeczki soli
•
4 łyżki oliwy
NADZIENIE
2 cebule
•
400 g pomidorów z puszki bez skórek w sosie
•
pomidorowym
1 łyżeczka suszonego oregano
•
6 ilecików anchois
•
12 czarnych oliwek
•
oliwa z oliwek
WYKONANIE
•
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
•
drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie.
Wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 - 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z
•
oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie
rumieniąc. Dodać pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją
wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Na wierzchu ciasta delikatnie rozłożyć cebulę z pomidorami, odsączone z zalewy
ileciki anchois i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Podawać z oliwą
z oliwek.
NOTATKI
•
•
Plik z chomika:
yacol_
Inne pliki z tego folderu:
Torcik z kaszy manny.doc
(38 KB)
Tiramisu.docbb.doc
(103 KB)
Tiramisu.jpg
(357 KB)
Tiramisu.doc
(33 KB)
Tarta z czereśniami i panna cottą.doc
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
! KUCHNIA (zbiór prywatny-na HASŁO)
GALERIA PRZEPISY KULINARNE
nowe
Przepisy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin