placek_z_ligurii.pdf

(332 KB) Pobierz
Przepisy
Placek z Ligurii
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI
15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży
świeżych
100 ml ciepłego mleka
600 g mąki
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy
NADZIENIE
2 cebule
400 g pomidorów z puszki bez skórek w sosie
pomidorowym
1 łyżeczka suszonego oregano
6 ilecików anchois
12 czarnych oliwek
oliwa z oliwek
WYKONANIE
Drożdże wsypać do kubka z ciepłym mlekiem, wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz 350 - 400 ml ciepłej wody. Ciasto powinno być miękkie.
Wyrabiać przez 15 minut, przykryć złożoną kilka razy ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w
ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 i 1/2 - 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na połówki a później w plasterki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z
oliwek, włożyć cebulę i smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę zeszklić, nie
rumieniąc. Dodać pomidory, oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez kolejne 10 minut.
Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 26 cm wysmarować oliwą, wypełnić ją
wyrośniętym ciastem. Odstawić ponownie do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Na wierzchu ciasta delikatnie rozłożyć cebulę z pomidorami, odsączone z zalewy
ileciki anchois i oliwki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Podawać z oliwą
z oliwek.
NOTATKI
677753193.008.png 677753193.009.png 677753193.010.png 677753193.011.png 677753193.001.png 677753193.002.png 677753193.003.png 677753193.004.png 677753193.005.png 677753193.006.png 677753193.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin