sernik_florentynski.pdf
(
308 KB
)
Pobierz
Przepisy
Sernik lorentyński
P R Z E P I S Y
SPÓD:
100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych
•
40 g płatków migdałowych, zrumienionych na
•
patelni
20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zru-
•
mienionych na patelni
1 łyżka płynnego miodu
•
3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych
•
125 g niesolonego masła, roztopionego
MASA:
500 g twarogu śmietankowego na serniki
•
115 g drobnego cukru do wypieków
•
250 ml śmietany 35%
•
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml
•
wrzącej wody
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
•
60 ml soku pomarańczowego
•
250 g ciemnej czekolady deserowej,
roztopionej
WYKONANIE
•
Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do piecze-
•
nia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i
wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta.
•
Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej
czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji).
Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą. Schładzać przez
około 2 - 3 godziny lub do czau aż sernik stężeje.
NOTATKI
•
•
Plik z chomika:
yacol_
Inne pliki z tego folderu:
Torcik z kaszy manny.doc
(38 KB)
Tiramisu.docbb.doc
(103 KB)
Tiramisu.jpg
(357 KB)
Tiramisu.doc
(33 KB)
Tarta z czereśniami i panna cottą.doc
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
! KUCHNIA (zbiór prywatny-na HASŁO)
GALERIA PRZEPISY KULINARNE
nowe
Przepisy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin