torty czekoladowe.rtf

(4 KB) Pobierz

Tort czekoladowy

Składniki

Biszkopt kakaowy- duża tortownica. W nawiasach składniki na placek - duża blacha. 5 (6) jaj dużych, 12,5 (15)dag cukru, 12,5 (15)dag mąki tortowej, szczypta soli, łyżeczka (czubata łyżeczka) proszku do pieczenia, 2 (2,5) łyzki ciemnego kakao. MASA. 0,75l (1l) śmietany 36%, 2 (2,5) czekolady białe, 1 (1,5) czekolady mleczna, 1 (1) czekolada gorzka, 150 (200)ml mleka. Uwaga: biała czekolada tylko Milka, inne się rozwarstwiają.

Przepis

Ubić białka z solą na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Tort piec w dużej tortownicy, placek na blaszce 27cmx43cm. Temp. początkowo 120stC, po 15 min 150-160stC. Zimne ciasta przekroić na pół. Czekolady połamać kolorami do 2 misek. Mleko zagotować i po połowie wrzącym zalać czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia. Smietanę ubić na sztywno, i po połowie połączyć z czekoladami. Mieszać b. delikatnie. Na 1 część ciasta położyć połowę białej masy. Przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzch położyć ciemną masę, na to masę jasną. Masy nakładać od razu, nie pomieszają się. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest po 2-3 dniach. Ciasto uwielbiane przez moją rodzinę i znajomych. Smacznego

TORT CZEKOLADOWY - uczta dla podniebienia!!

Składniki

BISZKOPT CIEMNY:
6 jaj
niepełna szklanka mąki
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli

KREM:
2 opakowania masła roślinnego 250 gr (najlepsze w kubeczkach)
3 żółtka
1/2 lub 3/4 szkl. cukru pudru (jeśli jest mało słodkie, dosłodzić)
4 czubate łyżki kakao
1 zapach rumowy lub arakowy (dla mnie lepszy z arakiem)

PONCZ:
1i 1/2 szklanki przegotowanej wody
6 łyżeczek cukru
1/2 szklanki cytryny
spirytus lub wódka wg uznania

DODATKOWO:
powidła śliwkowe
czekolada gorzka do posypania
 

Przepis

I. Robimy biszkopt:
1. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy żółtka z cukrem (najlepiej na parze, wtedy cukier szybciej się roztopi), dodajemy sok z cytryny.
2. Do innego naczynia wsypujemy niepełną szklankę mąki, 3 łyżki kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
3. Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli.
4. Do białek dodajemy masę z żółtek i delikatnie mieszamy.
5. Do tego dosypujemy mąkę z dodatkami i mieszamy.
6. Tortownicę smarujemy tłuszczem i bułka tartą na dnie.
7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy ok. 45 min.

II. Robimy krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, kakao i zapach. Miksujemy.

III. Przygotowujemy poncz: wszyskie składniki łączymy razem, dodając alkohol wg uznania. Wyjdzie tego sporo, więc nie trzeba zużywać do nasączania wszystkiego. Ja w trakcie przygotowywania troszkę go podpijam dla humoru.

IV. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pamiętajmy, aby górną część dać w środek, a środkową na górę! Nasączamy odpowiednią ilością ponczu każdą część, smarujemy powidłami, nakładamy krem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem. Na koniec posypujemy wierzch i boki czekoladą z lodówki (!), startą na tarce. Wkładamy do lodówki.

Można udekorować tort np. ananasem, ale nie jest to konieczne, bo i tak wygląda ładnie. Jest dość pracochłonny, ale naprawdę rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje następnego dnia. Biszkopt najlepiej przygotować dzień wcześniej, łatwiej się dzieli. Smacznego!
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin