Składniki:
Biszkopt:
· 4 jajka
· 0,6 szklanki cukru
· 0,6 szklanki mąki pszennej
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· aromat waniliowy
Krem:
· ½ litra mleka
· 1 ½ szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 5 łyżek mąki ziemniaczanej
· 4 żółtka
· 20 dag masła
· 25 dag margaryny
· 2 kieliszki spirytusu
· puszka ananasa
· 1 łyżka kakao
· bakalie
Do dekoracji:
· 10 dag mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć aromatem waniliowym wymieszanym z przegotowaną wodą.
1 ½ szklanki mleka zagotować. W pozostałym rozmieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Chwilę pogotować. Do gorącej masy dodać 4 żółtka, zmiksować i zostawić do wystygnięcia.
Ucierać masło i margarynę, dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, do drugiej kakao i bakalie.
Na biszkopt wyłożyć najpierw ciemną masę z bakaliami, a potem jasną masę z ananasem.
Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o małych oczkach mleczną czekoladę. Schłodzić w lodówce.
dunba