Wyk-ad_I-Agronomia.doc

(24 KB) Pobierz
Agronomia- nauka o wykorzystaniu przestrzeni produkcyjnej ziemi

Agronomia- nauka o wykorzystaniu przestrzeni produkcyjnej ziemi. Obejmuje: agrotechnikę (produkcja roślinna), zootechnikę (produkcja zwierzęca), ogrodnictwo, ekonomię i organizację produkcji.

Agrotechnika- zajmuje się wykorzystaniem postępu biologicznego(biotechnologia, inżynieria genetyczna, hodowla roślin), technicznego i organizacyjnego do rolniczej produkcji roślinnej przez stosowanie odpowiednich technik i technologii produkcji.

Elementy technologii rolniczej produkcji roślinnej: rejonizacja produkcji, stanowisko w zmianowaniu, sposób uprawy roli, dobór odmian, nawożenie, siew (przygotowanie materiału siewnego, termin, sposób i głębokość siewu), pielęgnacja (mechaniczna i chemiczna ochrona przed chorobami, szkodnikami i chwastami), zbiór (termin i sposób), konserwacja i przechowywanie plonów.

Podział roślin rolniczych: 1 rośliny zbożowe. 2 rośliny okopowe- korzeniowe, kłębowe. 3 rośliny przemysłowe- oleiste, włókniste, specjalne- chmiel, zioła, tytoń, wiklina. 4 motylkowate grubonasienne (strączkowe)- jadalne, pastewne. 5 motylkowate drobnonasienne wieloletnie- pastewne. 6 trawy. 7 inne- nowe rośliny rolnicze.

Aktualny stan produkcji rolniczej w Polsce:

Wskaźniki charakteryzujące rolnictwo- powierzchnia użytków i gruntów ornych, wysokość produkcji na 1 mieszkańca, zużycie środków produkcji, warunki agro-klimatyczne.

Zadania rolnictwa w zakresie intensyfikacji produkcji rolniczej- poprawa kultury gleby i agrotechniki, rozwój prac hodowlanych, dostarczanie nowoczesnych środków produkcji, właściwe zwalczanie szkodników, chorób i chwastów, ograniczenie strat podczas zbioru i przechowywania ziemiopłodów, rozszerzenie poradnictwa rolniczego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin