WYCHOWANIE ZDROWOTNE I OCHRONA SRODOWISKA.doc

(92 KB) Pobierz
WYCHOWANIE ZDROWOTNE I OCHRONA ŚRODOWISKA

WYCHOWANIE ZDROWOTNE I OCHRONA ŚRODOWISKA

 

Zdrowie wg WHO to stan pełnego dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak choroby lub niedomagania.

 

Czynniki determinujące stan zdrowia:

- styl życia – 60%

- środowisko – 20%

- genetyczne – 10%

- służba zdrowia – 10%

 

SOMA – ciało

 

ZDROWIE wg WHO

- jest wartością dzięki której jednostka lub grupa może zrealizować swoje aspiracje i potrzeby osiągania satysfakcji oraz zmieniać środowisko i radzić sobie w nim

 

- jest zasobem (bogactwem) dla społeczeństwa (…). Tylko zdrowe społeczeństwo może tworzyć dobro materialne, kulturowe, rozwijać się, osiągać odpowiednią jakość życia

 

- jest środkiem do osiągnięcia lepszej jakości życia

 

Zdrowie to stan dynamiczny. Przez całe życie należy:

- chronić je czyli zapobiegać chorobom (profilaktyka)

- doskonalić je, pomnażać, zwiększać jego potencjał – promocja zdrowia

- przywracać je gdy pojawi się choroba (leczenie i rehabilitacja)

 

Według WHO:

Styl życia to taki sposób życia, który jest wypadkową indywidualnych preferencji i wzorów zachowań a warunkami życia zdeterminowanymi warunkami psychologicznymi, społeczno-ekonomicznymi i kulturowymi.

 

Idea dobrego zdrowia wg HIPOKRATESA oparta jest na wzajemnych interakcjach między genetyką (wiedzą o podstawowej kondycji człowieka), dietą a aktywnością fizyczną

 

CHOROBY CYWILIZACYJNE:

- choroba niedokrwienia serca

- choroba nadciśnieniowa

- udary mózgu

- nowotwory

- otyłość i choroby z nią związane

- cukrzyca

- choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

- choroby narządów ruchu (choroby zwyrodnieniowe – przeciążeniowe głównie kręgosłupa)

- przewlekłe nieswoiste choroby układu oddechowego

- nerwice i zaburzenia psychiczne

- urazy, wypadki, zatrucia

- choroby jatrogenne – zależą od służby zdrowia

- uzależnienia lekowe i narkomania

 

POLIMAGRAZJA – nadmierne branie leków

 

 

Zdrowie to takie zdolności i umiejętności pełnienia ról społecznych, adaptacji do zmian środowiska i radzenia sobie z tymi zmianami

 

Do czynników środowiskowych wpływających na stan zdrowia i samopoczucia jednostki zalicza się:

- czynniki fizyczne – klimat, pogoda, położenie geograficzne, natężenie oświetlenia i promieniowania, hałas, praca mechaniczna, urazy mechaniczne, transport, wypadki

- czynniki chemiczne – zanieczyszczenia powietrza gazami i pyłami, w tym alergenami roślinnymi

- czynniki biologiczne – zarazki (bakterie, wirusy i pierwotniaki) i większe pasożyty.

- czynniki psychiczne – stresogenne działanie masowego przekazu, niewłaściwe stosunki między ludzkie, zagrożenie utratą pracy, pogoń za wysokimi zarobkami

 

DETERMINTY WARUNKUJĄCE ZDROWIE

1.      Stan zdrowotny społeczeństwa w kontekście jego sytuacji demograficznej

2.      Stan odżywienia i zaopatrzenia w żywność

3.      Warunki mieszkaniowe

4.      Zaopatrzenie w odzież

5.      Poziom wykształcenia

6.      Sytuacja na rynku pracy (zagrożenia bezrobociem)

7.      Warunki pracy

8.      Możliwości korzystania ze środków łączności i komunikacji

9.      Czas wolny oraz możliwości rekreacji i wypoczynku

10.  Zbiorowe spożycie i możliwości oszczędzania

11.  System zabezpieczenia społecznego

12.  Praca i swobody obywatelskie


SCHORZENIA I RYZYKA ZWIĄZANE Z NADWAGĄ

 

·         Przedwczesna śmierć

·         Cukrzyca typu II

·         Nadciśnienie tętnicze

·         Miażdżyca naczyń

·         Choroba niedokrwienia serca

·         Udary mózgowe

·         Choroby płuc

·         Przepukliny

·         Kamica żółciowa

·         Rak sutka

·         Żylaki i zapalenie żył

·         Nasilenie bólów reumatycznych

·         Przewlekłe choroby reumatyczne

·         Podrażnienia skóry w obrębie fałdów tłuszczu

·         Zwiększone ryzyko w czasie zabiegu operacyjnego

·         Zaburzenia miesiączkowania

·         Powikłania w czasie ciąży

 

PROMOCJA ZDROWIA jest to proces umożliwiający ludziom:

- zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem (identyfikacja własnych problemów zdrowotnych)

- poprawę zdrowia poprzez podejmowanie wyborów i decyzji sprzyjających zdrowiu, kształtowanie potrzeby i kompetencji w rozwiązywaniu problemów zdrowotnych i zwiększenia potencjału zdrowia.

 

Promocja zdrowia obejmuje pięć obszarów działania:

- Badanie zdrowotnej polityki publicznej

- Tworzenie środowiska życia i pracy sprzyjającego zdrowiu

- Zachęcenie całego społeczeństwa działalności na rzecz zdrowia

- Rozwijanie indywidualnych umiejętności służących zdrowiu

- Reorientacja służby zdrowia

 

ZDROWIE PUBLICZNE jest to troska (Health care) o zachowanie i umacnianie zdrowia w wymiarze makrospołecznym, lokalnym i środowiskowym polegającym na naukowym rozpoznaniu stanu zdrowia i potrzeb zdrowotnych zbiorowości oraz inicjowaniu i organizowaniu skoordynowanych wysiłków instytucji rządowych, samorządowych i pozarządowych w celu osiągania pożądanych standardów zdrowia

 

PODSTAWĄ NARODOWEGO PROGRAMU ZDROWIA (NPZ)  JEST KONCEPCJA PROMOCJI ZDOWIA

 

Zgodnie z kartą Ottawską promocja zdrowia to proces umożliwiający ludziom:

·         Zwiększenie kontroli nad swoim zdrowiem (identyfikowanie własnych problemów zdrowotnych, w celu poprawy zdrowia – poprzez podejmowanie wyborów i decyzji sprzyjających zdrowiu (DOCZYTAĆ!!!)

 

Integralnymi składnikami promocji zdrowia są

·         Edukacja zdrowotna

·         Zapobieganie chorobom

·         Lokalna polityka zdrowotna

 

 

NIEZBĘDNE SKŁADNIKI ODŻYWCZE – ok. 60

 

·         10 egzogennych aminokwasów: fenyloalnina, izoleucyna, metionina, lizyna, leucyna, treonina, tryptofan, walina, arginina, histydyna

·         Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT): kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas arachidowy

·         Cukrowce: glukoza, fruktoza, galaktoza

·         Makroelementy: wapń Ca, fosfor P,

(DOCZYTAĆ!!!)

 

 

 

 

 

 

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POŻYWIENIA

     

      1g Tłuszczu                       9 kcal

1g Białka                           4 kcal

1g Węglowodanów           4 kcal

 

ILOŚĆ DOSTARCZANEJ ENERGII

 

       Białko                              12-14%

       Tłuszcze                           do 30%

       Węglowodany                  do 60%

 

MIERNIK ZDROWIA – parametr służący do określenia w sposób obiektywny stanu zdrowia

 

Pozytywne mierniki zdrowia dla jednostki

 

1. wysokość i masa ciała

2. prawidłowość odżywiania

3. pojemność płuc

4. parametry krwi

5. zdolność do wysiłku

6. stan uzębienia

 

Dla populacji;

 

1. długość życia kobiet i mężczyzn

2. płodność kobiet

3. przyrost naturalny

 

NEGATYWNE MIERNIKI ZDROWIA

 

1) ZAPADALNOŚĆ/ ZACHOROWALNOŚĆ

 

      Wz = L/C x K

 

gdzie:

               L – liczba przypadków zachorowań

              C – liczba populacji zarażonej

              K – stała

 

2) CHOROBOWOŚĆ

 

    Chorobowość = zapadalność x czas trwania choroby

 

     Wch = L/C x K

 

     gdzie: 

            L – liczba osób chorych

             C – liczba osób narażonych na choroby

 

3) UMIERALNOŚĆ

 

   Wu = L/c x K

 

   gdzie:

            L – liczba zgonów w drugiej populacji

           C – liczebność badanej populacji

 

4) ŚMIERTELNOŚĆ

  

    Ws = L/C x 100%

 

   gdzie:

            L – liczba zgonów z powodu danej choroby

           C – liczba chorych na tę chorobę

 

GŁÓWNE ZAGROŻENIA ZDROWIA W POLSCE

 

- mała aktywność fizyczna

- nieprawidłowe żywienie

- palenie tytoniu

- nadmierne spożycie alkoholu

- używanie substancji psychotropowych

- środowisko społeczne

- środowisko fizyczne

 

STAN ŚRODOWISKA I JEGO ZMIANY ATROPOGENICZNE

 

ZANIECZYSZCZENIE

·         Naturalne

·         Antropogeniczne – wynikające z działalności człowieka

 

Biosfera – obszar w którym istnieje życie

 

Czynniki biologiczne

 

Do najważniejszych chorób przenoszonych przez drobnoustroje znajdujące się w powietrzu należą:

- grupa ostrych chorób wieku dziecięcego: odra, płonica, ospa wietrzna, nagminne zapalenie opon mózgowych, epidemiczne zapalenie mózgu, nagminne zapalenie przyusznicy

 

- grupa chorób płucnych: gruźlica, grypa, zapalenie płuc płatowe, zapalenie płuc odoskrzelowe, zapalenie oskrzeli, krztusiec

 

- grupa chorób zlokalizowana na błonach śluzowych jamy ustno-gardłowej oraz innych (ostry zakaźny nieżyt nosa, błonica zapalenie migdałów)

 

PETTENKOFER – ojciec higieny

 

 

Zanieczyszczenia pyłowe

 

Pyły mogą działać na organizm ludzki trzema drogami:

- przez skórę

- przez układ pokarmowy

- przez układ oddechowy


Na stopień szkodliwości pyłów wchłanianych przez układ oddechowy mogą wpływać:

- rodzaj pyłu (pochodzenie, skład chemiczny)

- wymiary i kształt ziaren

- stężenie w powietrzu

- czas oddziaływania

- wrażliwość osobnicza narażonego

 

Choroby, które mogą szerzyć się przez glebę zaliczamy do czterech grup:

- spowodowane drobnoustrojami

- niektóre antropozoonozy

- pasożyty wewnętrzne człowieka, których formy inwazyjne mogą być w glebie, np. glista ludzka, owsiki, glista psia, włosogłówka, toksoplazmoza

 

Oceniając stan higieniczny gleby posługujemy się wskaźnikami, które:

- charakteryzują rozkład substancji ograniczonej w glebie

- świadczą o odczynie gleby (prawidłowy odczyn gleby powinien się mieścić w przedziale pH 6,6-7,2)

- dotyczą zanieczyszczenia

 

WODY dzielimy na:

·         Opadowe – do podlewania ogródka, do mycia samochodu

·         Powierzchniowe – rzeki, jeziora

·         Podziemne zaskórne, gruntowe, wgłębne

 

Skład mineralny wód przeznaczony do picia:

 

- bez barwna, klarowna, bez zapachu, o orzeźwiającym smaku i temperaturze 7-11C

- być wolną od wszelkich zanieczyszczeń toksycznych i drobnoustrojów, powodujących

   choroby zakaźne, szczególnie układu pokarmowego

- być w dostatecznej ilości i łatwo dostępną

- zawierać dostateczne ilości mikro i makroelementów

- być zabezpieczoną przed zanieczyszczeniem z zewnątrz

 

Zużycie wody

·         Różne                                           8L

·         Picie i gotowanie                       2,5L

·         Pielęgnacja samochodu             2,8L

·         Pielęgnacja ogródka                  5,6L

·         Zmywanie naczyń                     8,4L

·    &#...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin