Paella a la walencjaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. + 12 go1/2 kurczaka (750 g),500 g miesa kroliczego,400 g ryzu,250 g zielonej fasolki szparagowej,200 g fasoli "Jas",100 g pomidorow,50 ml oleju,1 lyzeczka slodkiej papryki,szafran, sol, pieprz,800 ml wody.1. Duza, biala fasole Jas oplukac. Zalac zimna woda i moczyc 12 godz. Ugotowacw tej samej wodzie.2. Kurczaka i krolika dokladnie umyc i pokroic na kawalki. Zielona fasolkeoplukac. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki i pokroic na kawalki.3. Na duzej glebokiej patelni rozgrzac olej. Obsmazyc kawalki kurczaka z kazdejstrony. W tym samym tluszczu obsmazyc kawalki krolika ze wszystkich stron.Dodac fasolke szparagowa, smazyc 2-3 min. Jesli potrzeba, dolac lyzke oleju.Wlozyc ugotowana fasole i pokrojone pomidory. Dodac papryke i wymieszac. Powoli sypac ryz i mieszac drewniana lyzka. Dodac szafran i sol. Zalac woda,doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu pod przykryciem. Od tego momentu nie mieszac paelli.4. Paelle gotowac nie dluzej niz 18-20 min. Zdjac z ognia i odstawic na 5 min,aby potrawa dojrzala. Podawac na patelni.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 64.
dj.mysta