Croissants.doc

(456 KB) Pobierz



Croissants

Składniki na około 14 mini-croissantów lub 7 normalnych:

·         15 g masła

·         5 g świeżych drożdży

·         85 ml wody, o temperaturze 20ºC

·         210 g mąki, typ 450

·         4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli

·         30 g (2 łyżki) cukru

·         1,5 łyżeczki mleka w proszku

·         125 g masła o temperaturze pokojowej

Etap 1:


Croissants

Croissants
W rondelku roztopić 15 g masła. Drożdże pokruszyć do miseczki, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i rozprowadzone wodą drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie, stopniowo zagarniając mąkę, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać odrobinę więcej wody. Ciasto w misce przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut, do podwojenia objętości.

 


                                                                       I po wyrośnięciu:

 

 

Etap 2:


Croissants
Ciasto uderzyć pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla, powstały podczas fermentacji. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderzyć pięścią, by opadło i wstawić do zamrażalnika na 30 minut.

 

 

 


Croissants

 

Etap 3:            

Masło (125 g) włożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę.

 


Croissants
Etap 4:

Ciasto rozwałkować na prostokąt długości 3 razy większej niż szerokość.

 

 


Croissants

Croissants

Croissants
Połowę masła rozłożyć palcami na 2/3 długości ciasta i złożyć je jak list, 3 razy. Warto zostawić kilka milimetrów przerwy między masłem o brzegiem, by potem idealnie skleić ciasto (masło nie wypłynie na boki).

 

 

 

 

 

Obrócić ciasto o 90º i ponownie rozwałkować, następnie znów złożyć jak list, tym razem jednak bez masła.

Złożone ciasto owinąć folią, wstawić do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.

Etap 5:

Wszystkie czynności z etapu 4 powtórzyć od początku, zużywając pozostałą połowę masła. Następnie obrót i wałkowanie + składanie bez masła. Ciasto wstawić do zamrażalnika na 30 minut a następnie do lodówki na godzinę.

I to koniec przygotowywania ciasta. Po tym czasie (wszystko zajmuje 5,5 godziny), można już wykrajać rogaliki. Ja wkładam do lodówki na całą noc (może tak leżakować w lodówce 3 dni).

Wykrajanie rogalików:


Croissants

Croissants
Ciasto (musi być zimne!) rozwałkowujemy na placek grubości 6 mm, wykroić trójkąty. Każdy trójkąt zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika.                                                                                          Uwaga: rogaliki zwijamy z początku bardziej luźno, potem ściśle.

 

 

 

 

 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, rozłożyć na niej rogaliki. Do miseczki włożyć żółtko, dodać niewielką ilość wody i roztrzepać, posmarować croissanty. Pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Croissanty ponownie posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.


Croissants

Croissants

Croissants
Idealne z dżemem, na śniadanie lub podwieczorek.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin