Toksykologia – ćw. 6, 29.03.2011 r.
GLIKOL ETYLENOWY (ETANDIOL)
· Oleista bezbarwna ciecz, bez zapachu, smaku lekko słodka
· Dobra rozp. W wodzie i rozp. Org.
· Ogólnie dostępny i powszechnie stosowany rozpuszczalnik organiczny (przemysł farbiarski, włókienniczy, drukarski, kosmetyczny, składnik płynów hamulcowych, płynów p/zamarzaniu, płynów do chłodnic, składnik tuszu kreślarskiego, rozpuszczalników, pianek), surowiec wyjściowy do produkcji materiałów wybuchowych
Zatrucia
· Najczęściej u psów i kotów
· Głównie, jako wynik wypicia płynu do chłodnic (Borygo) lub wody zanieczyszczonej płynami zapobiegającymi zamarzaniu
· Często w okolicach warsztatów, na lotniskach
· Zatrucia najczęściej w miesiącach zimowych
· Chętnie pobierany przez zwierzęta
· Wysoka toksyczność. Kot 0,2- 0,4 ml/kg
Drogi narażenia i toksykokinetyka
Dobrze wchłania się wszystkimi drogami
· Układ oddechowy (pary, aerozole) rzadko
· Układ pokarmowy- podstawowa droga
· Skóra- wyjątkowo, zwykle objawy miejscowe
Droga pokarmowa
Zwykle zatrucia ostre, bardzo szybkie wchłanianie podobnie jak etanol już w jamie ustnej. Maksymalny poziom we krwi po 1-4 h od spożycia. Szybka dystrybucja po organizmie. Okres półtrwania ok. 2,5h. Po 18-24h praktycznie nie stwierdza się go we krwi, tkankach i moczu. Dłuższy okres półtrwania mają metabolity glikolu np. szczawiany (w moczu po kilku tyg. od spożycia).
Biotransformacja
Głównie w wątrobie i nerkach Podstawowa droga- reakcje utleniania pozamikrosomalnego przy udziale dehydrogenaz.
Glikol etylenowyaldehyd → glikolowy → kwas glikolowy → kwas glioksalowy
Kwas glioksalowy- 3 możliwości
1. Kwas szczawiowy
2. Kwas hipurowy i glicyna
3. Kwas mrówkowy i CO2
Koty- ponad 60% kwas szczawiowy
Psy- 60% kwas mrówkowy i CO2, 20% kwas hipurowy i glicyna
Metabolizm kwasu glioksalowego do mrówkowego i CO2 jest uzależniony od dostępności tiaminy, pirydoksyny, jonów magnezowych (terapia).
Najwolniej metabolizowany jest kwas glikolowy.
Poziom we krwi i moczu- wskaźnik zatrucia
Stężenie we krwi i moczu- znaczenie prognostyczne
Odpowiedzialny za rozwój kwasicy metabolicznej
Glikol etylenowy może metabolizować się do formaldehydu
Metabolity istotne dla toksycznego działania glikolu etylenowego:
1. Aldehyd glikolowy- depresyjnie na OUN
2. Kwas glikolowy i glioksalowy- kwasica
3. Kwas szczawiowy i hipurowy- nefrotoksyczne
Mechanizm działania
· Działanie drażniące na błony śluzowe
· Dobrze rozpuszczalny w tłuszczach- działanie depresyjne na OUN
· Silny osmolit- wzrost osmolalności i powstanie luki osmolalności
· Ciężka, niewyrównana kwasica metaboliczna- zab. Metaboliczne, ucieczka jonów potasu z komórek
· Zaburzenia czynności układu sercowo- naczyniowego i mięśni szkieletowych
· Działanie nefrotoksyczne- ostra niewydolność nerek
· Działanie embriotoksyczne i teratogenne
Objawy kliniczne
· Droga oddechowa- działanie drażniące- podrażnienie spojówek, zapalenie gardła i górnych dróg oddechowych
· Skóra- zaczerwienienie, łagodne, mijające samostne podrażnienie
· Droga pokarmowa- 3 fazy (mogą nakładać się na siebie)
Faza 1- początkowa (do 12h)
· Objawy po ok 30 min do kilku h od spożycia
· Głównie układ nerwowy
· Możliwy obrzęk mózgu, śpiączka i śmierć w ciągu 1-6h od pojawienia się objawów
· Polidypsja, poliuria, możliwa postępująca hipotermia
· Wymioty, biegunka, odwodnienie
Faza 2- faza rozwoju kwasicy (do 24h)
· Objawy od kilku do kilkunastu h od spożycia
· Objawy kliniczne kwasicy i hiperkaliemii
· Zaburzenia układu krążenia i oddechowego
· Możliwe zatrzymanie akcji oddechowej (depresyjne działanie na ośrodek oddechowy)
Faza 3- faza neurotoksyczna (24- 72h od zatrucia, ale u kotów znacznie szybciej)
· Zaburzenia czynności układu wydalniczego
· Układ oddechowy- pogłębienie hiperwentylacji
· Układ krążenia- bradykardia, zaburzenia rytmu
· Układ nerwowy- napady skurczów klonicznych, postępująca depresja, śpiączka, śmierć
· Wymioty, biegunka, anoreksja
Rozpoznanie
· Wywiad, objawy kliniczne
· Badania laboratoryjne
1. Gotowe testy na obecność glikolu we krwi (max 4- 6h od spożycia, u kotów 1-sza godzina od spożycia)
2. Oznaczenie we krwi i moczu stężenia kwasu glikolowego
3. Oznaczenie osmolalności osocza i obliczenie luki anionowej (wzrost osmolalności utrzymuje się przez 18-24h)
4. Badanie moczu- obecność szczawianów i hipuranów
Wczesne wskaźniki zatrucia glikolem etylenowym
· Po 1- 3h po spożyciu- depresja, ataksja, polidypsja, poliuria w połączeniu ze stwierdzoną laboratoryjnie kwasicą metaboliczną i wzrostem osmolalności osocza
· Późniejsze fazy zatrucia- obecność szczawianów i hipuranów w moczu
Leczenie
Cele:
1. Zapobieganie wchłaniania się glikolu etylenowego z przewodu pokarmowego
2. Zahamowanie metabolizmu glikolu
3. Przeciwdziałanie zaburzeniom równowagi kwasowo- zasadowej i elektrolitowej
4. Terapia podtrzymująca podstawowe funkcje życiowe organizmu
· Płukanie żołądka- pierwsze kilkadziesiąt minut od spożycia (w praktyce do 30 minut)
· Węgiel nie wiąże glikolu (!)
· Postępowanie swoiste (odtrutki) tzn.
· etanol, 1,3 butandiol- znacznie większe powinowactwo do dehydrogenazy alkoholowej niż glikol etylenowy
4- MP (4- metylpirazol)- inhibitor dehydrogenazy alkoholowej
Skuteczność odtrutek zależy od czasu podjęcia terapii.
Psy- pierwsze 10- 12h, rokowanie pozytywne, jeśli nie upłynęło 8h
Koty- pierwsza, maksymalnie druga godzina od spożycia (4- MP tylko w pierwszej)
Konieczność długotrwałego stosowania odtrutek- zahamowanie metabolizmu glikolu etylenowego powoduje znaczne wydłużenie półtrwania glikolu w organizmie (z kilku do kilkunastu h). Przy stosowaniu etanolu- pamiętać o jego działaniu depresyjnym i pogłębiającym kwasicę.
5. Wyrównanie kwasicy metabolicznej
↪ Wodorowęglan w wolnym wlewie dożylnym przez 3-4h przy monitorowaniu parametrów gazowych krwi i stanu klinicznego pacjenta, (jeżeli nie ma możliwości tego oznaczenia- badać pH moczu, które powinno wynosić 7,5-8)
6. Podawanie tiaminy i pirydoksyny- uniemożliwiają utlenienie kwasu glikolowego do kwasu mrówkowego i CO2
7. Późne zatrucia- zaleca się hemodializę lub dializę otrzewnową
POCHODNE ROPY NAFTOWEJ
· Produkty destylacji ropy naftowej- alifatyczne i aromatyczne węglowodory
· Zwykle forma płynna, charakterystyczny silny zapach
· Smoła, parafina, olej silnikowy, olej napędowy, benzyna, nafta, heksan, aceton, benzen, toluen, rozpuszczalniki do farb, płynne nośniki dla pestycydów- powszechnie stosowane
· Zatrucia najczęściej u zwierząt domowych
Dawki toksyczne
· Nawet 0,1 ml, średnio 5-10 ml
· Toksyczność zależy od właściwości chemicznych i fizycznych
· Lotność i lepkość- im bardziej lotny i mniej lepki produkt tym bardziej toksyczny (bo łatwiejsza absorpcja np. benzen bardzo niebezpieczny olej silnikowy mniej niebezpieczny.
Przyczyna- niskie napięcia powierzchniowej- umożliwia szeroko rozprzestrzenioną dyfuzję w płucach nawet, gdy dotyczy to małej ilości płynnej substancji
· Przewód pokarmowy i skóra
· źatwo wchłaniają się po spożyciu
· Eliminacja- układ oddechowych
Substancje lotne- do 24h, mniej lotne (np. olej silnikowy) dłużej
· Metabolizowane w wątrobie do fenoli i kwasów karboksylowych
· Wydalanie- mocz, żółć
· Najbardziej niebezpieczne- zachłystowe zapalenie płuc
Bardzo niebezpieczne wymioty!
· Niszczenie struktur lipidowych w błonach komórkowych- obrzęk i martwica komórek- zapalenia
· Obrzęk płuc, skurcz oskrzeli, martwica pęcherzyków płucnych (od kilku minut do godziny od ekspozycji), krwotoki w drogach oddechowych
· Zaburzenia surfaktantu- zapadnięcie pęcherzyków płucnych
· Niewystarczająca ilość tlenu w pęcherzykach płucnych, sinica
· Bakteryjne zapalenie, rozedma, zakrzepica- możliwy wzrost częstotliwości infekcji i innych nieprawidłowości w ciągu kilkunastu lat po zatruciu
· Wpływ ogólnoustrojowy
↪ CUN- depresja
↪ Nerki, wątroba- mechanizm niejasny, prawdopodobnie poprzez metabolizm do toksycznych metabolitów
↪ Serce- prawdopodobnie na skutek uwrażliwienia miokardium na endogenne katecholaminy (arytmia, zapaść sercowo- naczyniowa)
· Podrażnienie jamy ustnej i gardła bezpośrednio po spożyciu- ślinotok, oblizywanie się, wycieranie łapami pyska
· Objawy aspiracji- utrudnione oddychanie, kaszel, dławienie się
· Niedotlenienie, sinica
· Możliwy charakterystyczny zapach w wydychanym powietrzu
· Gorączka- zwykle 3-4h po spożyciu (czasem mniej niż 1h lub później niż 24h)
· Najczęstsza komplikacja- zapalenie płuc
· Objawy ze strony układu oddechowego- najczęściej od kilku minut do 1-2h od spożycia, u zwierząt u których w ciągu 6-12h nie pojawiły się te objawy- mało prawdopodobne że w ogóle wystąpią
· ...
Katarama