Ciasto drożdżowe:
· 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
· 180 ml letniego mleka
· 150 g margaryny, roztopionej, ochłodzonej
· 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
· 45 g świeżych drożdży
· 6 łyżek cukru
· 1,5 łyżki oleju
· pół łyżeczki soli
· 1,5 łyżki spirytusu
· 1 duże opakowanie cukru waniliowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:
· 500 g maku
· 250 g cukru
· 100 g rodzynków
· 50 g orzechów włoskich, posiekanych
· 1 łyżka miodu
· olejek migdałowy do smaku
· cynamon do smaku
· 1 łyżka miękkiej margaryny
· skórka pomarańczowa, wedle uznania
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ponadto:
· 2 słoiczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego, z całymi wiśniami
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki ciasta rozwałkować na wielkość blachy. Na spód położyć rozwałkowane ciasto, posmarować dżemem wiśniowym (pierwszym słoiczkiem), na to wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Przykryć kolejnym rozwałkowanym ciastem, posmarować dżemem wiśniowym (kolejny słoiczek), wyłożyć pozostałą masę makową. Na górę wyłożyć ostatni rozwałkowany kawałek ciasta.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 40 minut. Po kilku minutach, jak ciasto od góry zacznie się brazowić, dobrze jest położyć na nie mniejszą blaszkę, by się nie wybrzuszyło. Ostudzić, polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
· 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)
· 125 g masła
Mało roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika, wrzucić do niego połamaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się roztopi.
tilia62