Arabeska makowa
Ciasto kruche: 15dag Kasia 15dag cukru 3 żółtka 30 dag mąki 2-3 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy
Masa makowa: 1/2 kg zmielonego maku 12 dag Kasia roztopionej 15 dag miodu 3 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek olejek migdałowy
Masa serowa: 12 dag Kasia 15 dag cukru 1/2 mielonego sera białego 3 jajka 1 budyń śmietankowy w proszku olejek waniliowy lub śmietankowy
Składniki ciasta kruchego zagniatamy. Ciasto powinno być bardzo miękkie, wiec jeżeli trzeba należny dodać więcej śmietany. Ciasto wykładamy na wysmarowaną Kasia i wysypaną bułką tartą blachę (zwykła prostokątna)
Składniki masy makowej mieszamy i wykładamy na ciasto w blaszce starając się równomiernie rozsmarować.
Masa serowa: Kasia utrzeć z cukrem, dodać ser i po dokładnym wymieszaniu jajka, następnie budyń w proszku i aromat. Masę wylewamy na mak i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Pieczemy aż ser się lekko zarumieni około 50-60min!Smacznego!
tilia62