Jaja w sosie szpinakowym.rtf

(7 KB) Pobierz
Jaja w sosie szpinakowym

Jaja w sosie szpinakowym

 

Składniki na 4 porcje:

8 jaj

łka octu

opakowanie szpinaku mrożonego

niepełna szklanka śmietany 18-proc.

łka mąki

łka masła

2 ząbki czosnku

2 łki posiekanej natki pietruszki

l

pieprz

 

Szpinak podziel na kawałki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Następnie w płaskim rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj szczyptę soli i ocet. Jaja kolejno rozbijaj do filiżanki i - trzymając ją tuż nad powierzchnią - wlewaj do wrzątku delikatnie, by żółtko się nie rozpłynęło.

 

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu jeszcze około 4 minut. Białko powinno się ściąć, ale żółtko w środku powinno pozostaćynne. Teraz wyjmij ostrożnie ł cedzakową i trzymaj w cieple. Stop masło, wsyp mą i mieszaj do spienienia. Nie przerywając mieszania powoli wlej śmietanę, aż sos zrobi sięsty. Teraz dodaj go do rozmrożonego szpinaku. Dopraw do smaku solą, zmiażonym czosnkiem i pieprzem. Wyłóż jaja na półmisek, zalej sosem, posyp natką pietruszki.

 

Tak samo możesz przyrządzić sos ze szczawiu, siekając i przesmażając 10 dag świeżych i oczyszczonych liści.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin