Zapiekanka z mięsa mielonego i makaronu i ryżowa2x.docx

(51 KB) Pobierz

Ryżowa zapiekanka z boczkiemE:\Przepisy Magda\ryzowa_zapiekanka_z_boczkiem1.JPG

3 woreczki ryżu

40 dag wędzonego boczku

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 pomidory

10 dag żółtego sera pieprz

1 szklanka rosołu

4 łyżki śmietany 18%

majeranek , sól , pieprz , ketchup

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.

Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem.


Zapiekanka z mięsa mielonego i makaronu E:\Przepisy Magda\ZAPIEKANKI\zapiekanka z mięsem miel.jpg

Składniki

dla 2-4 osób

Papryka czerwona, 1

papryka żółta, 1

makaron spaghetti, pół opakowania

kukurydza, 1 puszka

Cebulka biała, 1

Cebulka fioletowa, 1

mięso mielone, 1 opakowanie (0,5kg)

jajko, 1

czas przygotowania: do 60 min

 

Ugotować makaron na pół twardo, wyłożyć na spód foremki. Mięso mielone wymieszać z posiekanymi w drobną kostkę paprykami, kukurydzą i cebulką. Wyłożyć na makaron i udekorować na wierzchu jajkami. Mięso można przyprawić ziołami i papryką czerwoną, jak kto lubi ;) Polecam wymieszanie tego z keczupem lub innym sosem pomidorowym (ale dopiero na talerzu), bo jest przepyszne.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin