przedsiebiorczosc.pdf
(
142 KB
)
Pobierz
Przedsiębiorczość
– Prof. dr hab. Andrzej Piotr Wiatrak
Wykład do wyboru, studia dzienne (30 godz.), MSM (12 godz.)
Cel zajęć:
Celem zajęć jest wskazanie na działania przedsiębiorcze i ich uwarunkowania,
określenie sposobów zachowań i działań dobrego przedsiębiorcy, poznanie środków i
sposobów oddziaływania na rozwój przedsiębiorczości oraz przedstawienie podejmowania
działalności gospodarczej w ramach przedsiębiorstwa.
Program zajęć
:
1.
Ogólne problemy przedsiębiorczości
(2 godz.):
♦
Pojęcie przedsiębiorczości w literaturze przedmiotu;
♦
Przedsiębiorca jako organizator produkcji i zmian w przedsiębiorstwie;
♦
Przedsiębiorczość jako sposób działań ludzkich;
♦
Czynniki określające efektywność działań przedsiębiorczych;
Literatura:
1.
Gruszecki Tomasz: Przedsiębiorca w teorii ekonomii. Wyd. CEDOR, Warszawa 1994.
2.
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie (pod redakcją Jana Lichtarskiego). Wyd.
Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 1997 (lub wydania z następnych
lat).
2.
Rodzaje przedsiębiorczości
(2 godz.):
♦
Przedsiębiorczość niezależna i korporacyjna;
♦
Przedsiębiorczość indywidualna i zespołowa;
♦
Rodzaje przedsiębiorczości w zależności od jej użyteczności dla społeczeństwa;
♦
Modele działań przedsiębiorczych;
Literatura:
1.
Łuczak Maciej: Przedsiębiorczość w zarządzaniu firmą. Wyd. Wyższej Szkoły
Ekonomicznej, Warszawa 2003.
2.
Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości – szanse i zagrożenia (pod redakcją
Kazimierza Jaremczuka). Wyd. Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w
Tarnobrzegu, Tarnobrzeg 2003.
3.
Prakseologiczne zasady przedsiębiorczości
(2 godz.):
♦
Geneza i istota prakseologii.
♦
Podstawowe kategorie prakseologiczne.
♦
Systemowe ujęcie gospodarowania.
♦
Związek prakseologii z przedsiębiorczością.
♦
Zasady racjonalnego gospodarowania.
Literatura:
1.
Kieżun Witold: Sprawne zarządzanie organizacją. Wyd. SGH, Warszawa 1997.
2.
Kotarbiński Tadeusz: Traktat o dobrej robocie, Ossolineum, Wrocław 1978.
4.
Ogólne charakterystyka przedsiębiorcy
(
2 godz.):
♦
Pojęcie przedsiębiorcy w literaturze przedmiotu;
♦
Teorie przedsiębiorcy;
♦
Cechy przedsiębiorcy;
♦
Negocjacje w działaniach przedsiębiorcy;
♦
Etyka przedsiębiorcy.
Literatura:
1.
Gruszecki Tomasz, Przedsiębiorca w teorii ekonomii. Wyd. CEDOR, Warszawa 1994.
2.
Przedsiębiorczość a strategie konkurencji (pod redakcją Tadeusza Tkaczyka). Oficyna
Wydawnicza. SGH, Warszawa 2000.
5.
Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa
(2 godz.):
♦
Istota przedsiębiorstwa;
♦
Przedsiębiorstwo jako jednostka gospodarcza;
♦
Efektywna skala działalności przedsiębiorstwa;
♦
Teorie przedsiębiorstwa.
Literatura:
1.
Gruszecki Tomasz: Współczesne teorie przedsiębiorstwa. Wyd. naukowe PWN,
Warszawa 2002.
2.
Ekonomika i zarządzanie małą firmą (pod redakcją Bogdana Piaseckiego). Wyd.
Naukowe PWN, Warszawa 1998.
3.
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie (pod redakcją Jana Lichtarskiego). Wyd.
Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 1997.
6.
Małe i średnie przedsiębiorstwa – istota i uwarunkowania działania
(2 godz.)
♦
Małe i średnie przedsiębiorstwa – definiowanie i kryteria wyodrębniania;
♦
Cechy małych i średnich przedsiębiorstw;
♦
Małe i średnie przedsiębiorstwa – istota działania;
♦
Korzyści skali w małych i średnich przedsiębiorstwach;
♦
Bariery i ograniczenia w funkcjonowaniu małych i średnich przedsiębiorstw.
Literatura:
1.
Ekonomika i zarządzanie małą firmą (pod redakcją Bogdana Piaseckiego). Wyd.
Naukowe PWN, Warszawa 1998.
2.
Skowronek-Mielczarek Anna: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania.
Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2003.
7. Przedsiębiorstwo i jego zmiany (2 godz.):
♦
Cykl życia przedsiębiorstwa;
♦
Proces rozwoju zmian przedsiębiorstwa;
♦
Przekształcenie przedsiębiorstwa;
♦
Istota restrukturyzacji;
♦
Determinanty rozwoju zmian przedsiębiorstwa.
Literatura:
1.
Clarke Liz: Zarządzanie zmianą. Gebethner & S-ka, Warszawa 1997.
2.
Dąbrowski Jan: Zmiany strategiczne w teorii i praktyce zarządzania. Wyd. WSPiZ im
L. Koźmińskiego, Warszawa 2002/2003.
3.
Sapijaszka Zofia: Restrukturyzacja przedsiębiorstwa. Szanse i ograniczenia. Wyd.
Naukowe PWN, Warszawa 1997.
8. Podejmowanie działalności gospodarczej – istota i uwarunkowania
(2 godz.):
♦
Istota działalności gospodarczej;
♦
Procedura uruchomienia działalności gospodarczej;
♦
Warunki uruchomienia działalności gospodarczej;
♦
Lokalizacja działalności gospodarczej;
♦
Dobór formy prawnej i organizacyjnej podmiotów gospodarczych;
Literatura:
1.
Łuczak Maciej: Przedsiębiorczość w zarządzaniu firmą. Wyd. Wyższej Szkoły
Ekonomicznej, Warszawa 2003.
2.
Pasieczny Jacek: Biznesplan. Problemy i metody. Wyd. WSPiZ im L. Koźmińskiego,
Warszawa 2002.
9. Finansowanie działań przedsiębiorczych (2 godz.):
♦
Istota procesu finansowania przedsiębiorstwa;
♦
Rodzaje źródeł finansowania wykorzystywanych w przedsiębiorstwach;
♦
Fundusze Venture Capital w finansowaniu działań przedsiębiorczych;
♦
Wybór źródeł finansowania działań przedsiębiorczych
Literatura:
1.
Szczepankowski Piotr.: Finansowanie działalności gospodarczej małych i średnich
przedsiębiorstw. Instytut Przedsiębiorczości i Samorządności. Warszawa 2000.
2.
Skowronek-Mielczarek Anna: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania.
Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2003.
3.
Węcławski Józef: Venture capital. Nowy instrument finansowania przedsiębiorstw.
Wyd. Naukowe PWN, Warszawa1997.
10. Biznesplan – istota i uwarunkowania
(2 godz.):
♦
Planowanie w przedsiębiorstwie;
♦
Pojęcie biznesplanu;
♦
Elementy składowe biznesplanu;
♦
Prezentacja biznesplanu;
♦
Charakterystyka poszczególnych elementów biznesplanów.
Literatura:
1.
Filar Ewa, Skrzypek Jerzy: Biznes plan. Wyd. POLTEXT, Warszawa 1997.
2.
Pasieczny Jacek: Biznesplan. Problemy i metody. Wyd. WSPiZ im L. Koźmińskiego,
Warszawa 2002.
11.
Ryzyko w działalności gospodarczej i zachowanie przedsiębiorcy
(2 godz.):
♦
Ryzyko i niepewność – istota i klasyfikacja;
♦
Strefy występowania niepewności i ryzyka w działalności gospodarczej;
♦
Problemy decyzyjne w warunkach pewności, ryzyka i niepewności;
♦
Sposoby minimalizacji ryzyka;
♦
Zarządzanie ryzykiem;
Literatura:
1.
Grzybowski W.:Przedsiębiorczość, niepewność, zysk. Wyd. UMCS, Lublin 1996.
2.
Przedsiębiorczość a strategie konkurencji (pod redakcją Tadeusza Tkaczyka). Oficyna
Wydawnicza. SGH, Warszawa 2000.
3.
Przedsiębiorstwo. Rynek. Konkurencja (pod redakcją Władysława Szymańskiego).
Oficyna Wydawnicza. SGH, Warszawa 1996.
12.
Przedsiębiorczość a innowacyjność
(2 godz.):
♦
Przedsiębiorca jako innowator;
♦
Innowacje – rodzaje i uwarunkowania wprowadzania;
♦
Teorie i mechanizmy wprowadzania innowacji;
♦
Zarządzanie innowacjami;
♦
Strategie przedsiębiorcze i innowacji.
Literatura:
1.
Drucker P. F.: Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. PWE, Warszawa
1992.
2.
Penc Józef: Innowacje i zmiany w firmie. Agencja Wydawnicza Placet, Warszawa
1999.
3.
Pomykalski Andrzej: Zarządzanie innowacjami. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Łódź
2001.
13.
Zarządzanie przedsiębiorcze
(2 godz.):
♦
Istota zarządzania przedsiębiorczego;
♦
Społeczeństwo przedsiębiorcze;
♦
Polityka przedsiębiorcza;
♦
Praktyka przedsiębiorcza;
♦
Edukacja w zakresie przedsiębiorczości
Literatura:
1.
Ekonomika i zarządzanie małą firmą (pod redakcją Bogdana Piaseckiego). Wyd.
Naukowe PWN, Warszawa 1998.
2.
Gmina. Przedsiębiorczość. Promocja. Europejski Instytut Rozwoju Regionalnego i
Lokalnego Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 1992, seria: „Studia Regionalne i
Lokalne” nr 7.
14. Polityka wspierania przedsiębiorczości w Unii Europejskiej i Polsce (2 godz.):
♦
Programy wspierania małych i średnich przedsiębiorstw w krajach UE;
♦
Programy wspierania małych i średnich przedsiębiorstw w krajach w Polsce;
♦
Instytucje wspierające rozwój małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce;
♦
Małe i średnie przedsiębiorstwa w perspektywie przystąpienia Polski do UE.
Literatura:
1.
Kaczurba J: Integracja z Unią Europejską – poradnik dla przedsiębiorców.
Ministerstwo Gospodarki, Warszawa 2000.
2.
Łuczak Maciej: Przedsiębiorczość w zarządzaniu firmą. Wyd. Wyższej Szkoły
Ekonomicznej, Warszawa 2003.
3.
Skowronek-Mielczarek Anna: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania.
Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2003.
15. Zaliczenie (2 godz.).
Literatura podstawowa
:
1.
Ekonomika i zarządzanie małą firmą (pod redakcją Bogdana Piaseckiego). Wyd.
Naukowe PWN, Warszawa 1998 (lub wydania z następnych lat).
2.
Gruszecki Tomasz: Przedsiębiorca w teorii ekonomii. Wyd. CEDOR, Warszawa 1994.
3.
Podstawy nauki o przedsiębiorstwie (pod redakcją Jana Lichtarskiego). Wyd.
Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław 1997 (lub wydania z następnych
lat).
Literatura zalecana:
1.
Drucker P. F.: Innowacja i przedsiębiorczość. Praktyka i zasady. PWE, Warszawa
1992.
2.
Łuczak Maciej: Przedsiębiorczość w zarządzaniu firmą. Wyd. Wyższej Szkoły
Ekonomicznej, Warszawa 2003..
3.
Przedsiębiorczość a strategie konkurencji (pod redakcją Tadeusza Tkaczyka). Oficyna
Wydawnicza. SGH, Warszawa 2000.
4.
Przedsiębiorstwo. Rynek. Konkurencja (pod redakcją Władysława Szymańskiego).
Oficyna Wydawnicza. SGH, Warszawa 1996
5.
Skowronek-Mielczarek Anna: Małe i średnie przedsiębiorstwa. Źródła finansowania.
Wyd. C. H. Beck, Warszawa 2003
6.
Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości – szanse i zagrożenia (pod redakcją
Kazimierza Jaremczuka). Wyd. Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w
Tarnobrzegu, Tarnobrzeg 2003.
Warunki zaliczenia:
Przedmiot kończy się zaliczeniem na podstawie systematycznego uczęszczania na
zajęcia (liczba opuszczonych i nieusprawiedliwionych zajęć wynosi 2 razy) i
uzyskania pozytywnej oceny ze sprawdzianu pisemnego na ostatnich zajęciach. Dla
osób ambitnych jest możliwość przygotowania referatu z problematyki wykładów.
Osoby, które nie zaliczyły, mogą przystąpić do zaliczenia w sesji poprawkowej.
Plik z chomika:
kowal226
Inne pliki z tego folderu:
jak_pisac_prace_dyplomowa(1).doc
(102 KB)
Praca Licencjacka Finanse Rachunkowość.doc
(712 KB)
Praca Licencjacka - Małe i średnie przedsiębiorstwa.doc
(149 KB)
przedsiebiorczosc.pdf
(142 KB)
poradnik-piszÄ…cych prace.doc
(100 KB)
Inne foldery tego chomika:
- WSZYSTKO DO TELEFONU
33 przepisy na alkohole
90 Themes for Windows 7
Allegro
Animowane tapety DreamScene
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin