ROGOUT DROBIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM
· 60 dag piersi kurczaka
· 30 dag borowików
· 40 dag brokułów
· 15 dag pieczarek
· 4 płaty mrożonego ciasta francuskiego
· ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego
· 120 ml kremówki
· 4 łyżki oleju
· 2 łyżki brandy
· 1 żółtko
· 1 łyżka margaryny
· sól , pieprz
Mięso pokroić w dużą kostkę , ciasto rozmrozić , pieczarki i borowiki pokroić w plasterki brokuły podzielić i blanszować 2-3 minuty . Mięso smażyć na złoty kolor , wyjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem . Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i borowiki zalać winem , ponownie wrzucić mięso doprawić do smaku solą i pieprzem wlać brandy i śmietanę , wymieszać ,gotować na małym ogniu 2-3 min. wrzucić brokuły. Brzeg płaskiej żaroodpornej formy posmarować margaryną , ułożyć ciasto , nałożyć farsz , przykryć resztą ciasta posmarować rozmąconym jajkiem , na środku wyciąć otworek , piec 25 min. w temp. 200’ C
g-alf