Rogout drobiowe w cieście francuskim.doc

(21 KB) Pobierz

ROGOUT DROBIOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM

 

·        60 dag piersi kurczaka

·        30 dag borowików

·        40 dag brokułów

·        15 dag pieczarek

·        4 płaty mrożonego ciasta francuskiego

·        ½ szklanki czerwonego wina wytrawnego

·        120 ml kremówki

·        4 łyżki oleju

·        2 łyżki brandy

·        1 żółtko

·        1 łyżka margaryny

·        sól , pieprz

 

               Mięso pokroić w dużą kostkę , ciasto rozmrozić , pieczarki i borowiki pokroić w plasterki brokuły podzielić i blanszować 2-3 minuty . Mięso smażyć na złoty kolor , wyjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem . Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki i borowiki zalać winem , ponownie wrzucić mięso doprawić do smaku solą i pieprzem wlać brandy i śmietanę , wymieszać ,gotować na małym ogniu 2-3 min. wrzucić brokuły. Brzeg płaskiej żaroodpornej formy posmarować margaryną , ułożyć ciasto , nałożyć farsz , przykryć resztą ciasta posmarować rozmąconym jajkiem , na środku wyciąć otworek , piec 25 min. w temp. 200’ C

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin