KIEŁBASKI W KOSZULKACH
Ø ½ cebuli
Ø 1 dag masła
Ø 15 dag kiszonej kapusty
Ø 50ml soku jabłkowego
Ø sól , pieprz
Ø 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego
Ø 9 małych parówek
Ø 1 ½ łyżeczki gęstej kwaśnej śmietany
Ø 1 ½ łyżeczki pikantnej musztardy
Ø 1 żółtko
Ø 1 łyżeczka śmietany
Cebulę posiekać , zeszklić na maśle , dodać posiekaną kapustę i smażyć do miękkości , zalać sokiem jabłkowym , dusić pod przykryciem 10 min. często mieszając pod koniec doprawić solą i pieprzem , odstawić do ostygnięcia . Rozmrozić ciasto , kwaśną śmietanę wymieszać z musztardą , odrobinę posolić , ciasto podzielić na kawałki na każdej porcji ułożyć farsz , łyżkę kwaśnej śmietany , kiełbaskę i zrobić cukierek , włożyć w 200’C na 20min
żółtko rozmącić ze śmietaną i posmarować ciasto na 5 min. przed końcem pieczenia.
g-alf