Wołowina po prowansalsku.doc

(21 KB) Pobierz

WOŁOWINA PO PROWANSALSKU

 

·        1 kg wołowiny na pieczeń

·        ½ szklanki rosołu instant

·        1 szklanka białego wina wytrawnego

·        3 średnie cebule

·        2 cukinie

·        1 średni bakłażan

·        1 puszka pomidorów bez skórki

·        4 papryki (2czerwone , 2 zielone)

·        2 ząbki czosnku

·        10 dag topionego sera

·        3 łyżki oleju

·        1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

·        2 łyżeczki ziół prowansalskich

·        sól , pieprz

 

                   Wołowinę natrzeć solą i pieprzem , podsmażyć  . Cebulę i czosnek pokroić na ćwiartki krótko podsmażyć razem z mięsem zalać białym winem i rosołem , dusić na małym ogniu 1 ½ godz. Warzywa pokroić i dodać do mięsa na ½ godz. Przed końcem duszenia , gdy będą miękkie wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce . Pomidory odsączyć pokroić na kawałki wymieszać z ziołami prowansalskimi dodać do sosu z pieczenia zagotować , ser pokroić na małe kawałki i roztopić w sosie , mąką zagęścić sos , ponownie zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem . Wołowinę pokroić w plastry dodać jarzyny i polać sosem .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin