Makaron po warszawsku.doc

(34 KB) Pobierz

SKŁADNIKI:

 

* 40 dag średniego makaronu (rurki, penne, kolanka)

* 20 dag wędliny (szynka, parówki, salami)

* 1 szklanka śmietanki

* 20 dag grubo startego sera

* gałka muszkatołowa

* garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)

* 1 łka masła lub margaryny

* sól, pieprz

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Makaron ugotować al dente (czyli na półtwardo) w dużej ilości osolonej wody.

2. Zahartować, dolewając 1 szklankę zimnej wody i dokładnie odcedzić.

3. Wymieszać z ł masła. Wędlinę pokroić w paseczki, wymieszać z makaronem i połową posiekanej zieleniny, przeł do formy do zapiekania.

4. Śmietankę lekko ubić ze szczyptą gałki muszkatołowej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z połową sera.

5. Zalać makaron. Posypać pozostałym serem i wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

6. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin