Maślane_rafaello.doc

(31 KB) Pobierz
Maślane rafaello

Maślane rafaello

 

Składniki:

Biszkopt:

·            4 jajka

·            1 szklanka cukru

·            1 niepełna szklanka mąki krupczatki

·            ½ łyżeczka proszku do pieczenia

·            sok z cytryny

Masa:

·            1 litr mleka

·            1 szklanka mąki pszennej

·            1 szklanka cukru

·            25 dag masła roślinnego

·            aromat waniliowy

Posypka:

·            20 dag kokosu

·            20 dag masła

·            1 łyżka cukru

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy (25 x 36 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin