PLACEK Z GALARETKĄ
Składniki na 24 porcie:
1 kostka (25 dag) masła
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
1 cytryna
szczypta soli
4 jajka
20 dag mąki pszennej
12 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag truskawek
2 torebki galaretki truskawkowej
Do dekoracji:
1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
1-2 łyżki krokantu
mięta do dekoracji
Galaretki, stale mieszając, rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli. Powoli, dosypując cukier i cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijaj jajka. Dodaj startą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Bezpośrednio do ucieranej masy przesiej oba rodzaje mąki, uprzednio wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozsmaruj na spodzie przykrytej pergaminem blachy. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Przestudź, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Na zupełnie zimnym placku rozłóż przygotowane wcześniej truskawki. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki, na co najmniej godzinę. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru. Przełóż do szprycy cukierniczej. Przed podaniem ciasto pokrój na porcje. Każdą udekoruj rozetką bitej śmietany i miętą. Posyp krokantem.
hazelleyes86