PLACEK Z GALARETKĄ(1).doc

(26 KB) Pobierz
PLACEK Z GALARETKĄ

PLACEK Z GALARETKĄ

 

 

Składniki na 24 porcie:

 

1 kostka (25 dag) masła

20 dag cukru

1 torebka cukru waniliowego

1 cytryna

szczypta soli

4 jajka

20 dag mąki pszennej

12 dag mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dag truskawek

2 torebki galaretki truskawkowej

 

Do dekoracji:

 

1 szklanka śmietanki kremówki

1 łyżka cukru pudru

1-2 łyżki krokantu

mięta do dekoracji

 

              Galaretki, stale mieszając, rozpuść w 4 szklankach wrzątku. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli. Powoli, dosypując cukier i cukier waniliowy, utrzyj mikserem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijaj jajka. Dodaj startą skórkę i sok wyciśnięty z cytryny. Bezpośrednio do ucieranej masy przesiej oba rodzaje mąki, uprzednio wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto rozsmaruj na spodzie przykrytej pergaminem blachy. Piecz około 20 minut w temperaturze 200°C. Przestudź, następnie ostrożnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Na zupełnie zimnym placku rozłóż przygotowane wcześniej truskawki. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki, na co najmniej godzinę. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru. Przełóż do szprycy cukierniczej. Przed podaniem ciasto pokrój na porcje. Każdą udekoruj rozetką bitej śmietany i miętą. Posyp krokantem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin