DOSKONALENIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI HACCP, GHP, GMP (ARTYKUŁ).PDF
(
668 KB
)
Pobierz
47394638 UNPDF
bezpieczeństwem żywności
HACCP, GMP, GHP
Jacek Lasak
Bureau Yeritas Polska
* %
l,*.. :: ". ......
f'*
3. Zarządzanie zasobami.
4. Realizacja produktu.
5. Pomiary, analiza, doskonalenie.
Twórcy standardu duży nacisk położyli na system HACCP,
identyfikowalność produktów oraz odpowiedzialność wszystkich pra-
cowników, szczególnie nadzoru (kierowników wszystkich szczebli).
Następnym przykładem jest holenderski standard
GMP+(Product Board Animal Feed-PDV),
który jest podstawą
kwalifikacji dostawców pasz i komponentów do pasz dla zwierząt.
System GMP+ jest podobny do HACCP, ale dostosowany do spe-
cyfiki branży.
V Należy pamiętać o Rozporządzeniach Parlamentu
Europejskiego
z
zakresu bezpieczeństwa żywności.
Rozpo-
rządzenia w odróżnieniu od dyrektyw nie wymagają przeniesienia
do ustawodawstwa narodowego państw członkowskich, ale muszą
być wdrożone bezpośrednio przez wszystkie kraje członkowskie.
Od 01.05.2004 r. Rozporządzenia Parlamentu obowiązują polskie
przedsiębiorstwa.
T Nie można zapomnieć o tworzonej Normie ISO
22000 „System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności",
która zostanie zatwierdzona w drugiej połowie 2005 r. Projekt
prowadzony jest pod kierownictwem Bureau Veritas Quality Inter-
national Dania. Podstawowe zmiany w stosunku do istniejących
standardów i wymagań dotyczą konieczności monitorowania sku-
teczności programów wspierających GMP, GHP, itp.
Z posiadanych informacji oraz z 10-letnich doświadczeń Bureau
Veritas Polska w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności
wynika, że wymienione standardy (DS. 3027, BRC, IFS, !SO 22000,
GMP+) będą funkcjonować równolegle na rynku europejskim.
Tak więc znajomość tych wymagań jest kluczowa dla osób zarzą-
dzających jakością i bezpieczeństwem żywności w branży rolno-
spożywczej.
w ••
±
i r-< ań .
V Pierwsze wyzwanie to najnowsze wersje norm
HACCP: Normy DS. 3027 HACCP:2002 „Zarządzanie
bezpieczeństwem żywności zgodnie z HACCP" oraz Holen-
derskiej Specyfikacji „Wymagania dla systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności opartym na HACCP".
W opracowaniu tych standardów uczestniczyło Bureau Veritas.
DS. 3027 HACCP:2002
- to Norma Duńska, popularna w
Polsce i w innych krajach europejskich, np. w Grecji, gdzie zostata
przyjęta jako Norma Grecka. Podstawowa zmiana w stosunku
do poprzedniej wersji Normy (z roku 1998) dotyczy konieczności
weryfikacji (i oceny skuteczności) działań w ramach tzw. Progra-
mów wspierających HACCP, czyli GMP, GHP, GAP, GDP. Wery-
fikacja skuteczności tych programów musi być prowadzona na
podstawie udokumentowanej procedury.
Holenderskie
„Wymagania dla systemu zarządzania
bezpieczeństwem żywności opartym na HACCP"
opra-
cowane zostały przez Holenderską Radę Ekspertów ds. HACCP,
w skład której wchodzi Bureau Yeritas. Aktualna wersja nr 3
(wrzesień 2002 r.) wyraźnie oddziela walidację od weryfikacji sys-
temu HACCP. Drugim istotnym elementem jest Aneks l, w którym
sprecyzowano wymagania dotyczące tzw. Programów wspierają-
cych HACCP, czyli zasad GAP, GMP, GHP.
W
Drugim wyzwaniem jest Global BRC Standard: Brit-
ish Retail Consortium Standard,
wersja 3 z marca 2003 r.
Standard opracowany został przez Brytyjskie Konsorcjum Handlo-
we skupiające brytyjskie sieci handlowe. Wymagania dotyczą
następujących obszarów zarządzania:
1. System HACCP.
2. System zarządzania jakością.
3. Stan techniczno-sanitarny.
4. Nadzorowanie wyrobu.
5. Sterowanie procesem.
6. Personel.
Podstawowa zmiana w stosunku do poprzedniej wersji doty-
czy jedynie nazwy. Określenie „Global" pojawiło się, gdy twórcy
standardu BRC otrzymali z Berlina Międzynarodowy Standard IFS.
f Kolejnym wyzwaniem jest standard IFS: Internatio-
nal Food Standard, wersja 3 z roku 2003.
Twórcy Standardu
to Grupa robocza IFS skupiona w Federalnym Stowarzyszeniu
Niemieckich Przedsiębiorstw Handlowych BDH.
Standard IFS w dużym stopniu oparty jest na wymaganiach BRC i
określa wymagania wobec następujących obszarów zarządzania:
1. System zarządzania jakością i system HACCP.
2. Odpowiedzialność kierownictwa.
Bureau Veritas Polska
: ul. Migdałowa 4, 02-796 Warszawa
HE
;
(n'
;
i
* www.bureauveritas.pl
Doradztwo:
Marta Dzierzęcka
tel. 22/549 04 25, 0601 66 42 40
s*
:
'
?
marta.dzierzecka@p|,bureauveritas.com
Szkolenia:
Agnieszka Ronkiewicz:
tel: 32/355 93 73, 0-800229042
www.bvszkolenia.pl szkolenia@pl.bureauveritas.com
36
2004 Marzec
Doskonalenie systemu zarządzania
... :'
:
-
tel. 22 / 549 04 00
Plik z chomika:
misiek.b
Inne pliki z tego folderu:
DOSKONALENIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI HACCP, GHP, GMP (ARTYKUŁ).PDF
(668 KB)
Dobrowolne systemy zarządzania jakością stosowane w przemyśle spożywczym ISO.ppt
(315 KB)
CHARAKTERYSTYKA SYSTEMU HACCP I ZASADY JEGO WDRAŻANIA (PREZENTACJA).pdf
(186 KB)
CERTYFIKACJA W POLSCE Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP, Oznakowanie CE(1).doc
(493 KB)
CERTYFIKACJA W POLSCE Opracowanie i wdrażanie systemu HACCP, Oznakowanie CE.doc
(493 KB)
Inne foldery tego chomika:
GHP
GMP
HACCP
ISO 9001
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin