KOLACJE DLA DWOJGA-NA WALENTYNKI.docx

(28 KB) Pobierz


 

Kuszący Łosoś z sosem holenderskim w gniazdku makaronowym

Dół formularza

·         świeży łosoś 300 300 g

·         mąka kukurydziana 1 1 szczypta

·         spaghetti Pełne Ziarno Lubella 150 150 g

·         Sos Holenderski: 1 1 szt.

·         żółtka jaj 3 3 szt.

·         białe wytrawne wino 0.3 0.3 szklanka

·         ocet winny 1 1 łyżka

·         sok z cytryny 1 1 łyżka

·         bulion warzywny lub woda 1 1 łyżka

·         masło zwykłe extra 125 125 g

·         biały pieprz 1 1 szczypta

·         sól 1 1 szczypta

Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.

Początek formularza

Zamień

dag

gram

kilo

kostka

litr

łyżeczka

łyżka

ml

szczypta

szklanka

sztuka

Scroll upScroll down

na

- brak -

Dół formularza

 

 

1.      Filet z łososia dzielimy na dwie porcje o wymiarach 8-10cmx5cm, myjemy pod zimną wodą i obieramy skórę z ewentualnych łusek. Solimy do smaku i opruszamy delikatnie mąką kukurydzianą (dzięki niej łosoś będzie miał ładny kolor). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu patelni grillowej - najpierw od strony gdzie nie ma skóry.

2.      Makaron spaghetti pełne ziarno lubella gotujemy wg przepisu.

3.      Sos holenderski: w małym garnku zagotowujemy wino z łyżką octu, soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego/lekko letniego płynu dodajemy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu warzywnego/wody. Dokładnie mieszamy. Garnek z sosem wstawiamy do większego z gorącą wodą i gotujemy w "kąpieli wodnej" na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy kawałek po kawałku lub wlewamy rozpuszczone masło.

4.      Kiedy sos uzyska gładką, jednolitą, gęstą konsystencję próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku. Podajemy na ciepło.

5.      Na talerzu układamy gniazdko z makaronu, po środku kładziemy porcję łososia, polewamy wszystko sosem, a na górze kładziemy gałązkę koperku dla ozdoby.

 

Penne ( pióra ) z pieczarkami

 

40 minut

·         makaron penne 400 400 g

·         pieczarki 200 200 g

·         boczek chudy 100 100 g

·         koncentrat pomidorowy 30% 5 5 łyżka

·         czosnek 2 2 szt.

·         szczypiorek 2 2 łyżka

·         bazylia 1 1 łyżka

http://static.uwielbiam.pl/img/layout/ico.pngświeża

·         wino białe wytrawne 0.5 0.5 szklanka

·         oliwa 2 2 łyżka

·         pieprz 1 1 szczypta

·         sól 1 1 szczypta

·         Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.

·         Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.

·         Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.

·         Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin