Kuszący Łosoś z sosem holenderskim w gniazdku makaronowym
Dół formularza
· świeży łosoś 300 300 g
· mąka kukurydziana 1 1 szczypta
· spaghetti Pełne Ziarno Lubella 150 150 g
· Sos Holenderski: 1 1 szt.
· żółtka jaj 3 3 szt.
· białe wytrawne wino 0.3 0.3 szklanka
· ocet winny 1 1 łyżka
· sok z cytryny 1 1 łyżka
· bulion warzywny lub woda 1 1 łyżka
· masło zwykłe extra 125 125 g
· biały pieprz 1 1 szczypta
· sól 1 1 szczypta
Kalkulator przelicza wszystkie miary składników, które pojawiają się w przepisach i są rozpoznawane przez edytor przepisów.
Początek formularza
Zamień
dag
gram
kilo
kostka
litr
łyżeczka
łyżka
ml
szczypta
szklanka
sztuka
Scroll upScroll down
na
- brak -
1. Filet z łososia dzielimy na dwie porcje o wymiarach 8-10cmx5cm, myjemy pod zimną wodą i obieramy skórę z ewentualnych łusek. Solimy do smaku i opruszamy delikatnie mąką kukurydzianą (dzięki niej łosoś będzie miał ładny kolor). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu patelni grillowej - najpierw od strony gdzie nie ma skóry.
2. Makaron spaghetti pełne ziarno lubella gotujemy wg przepisu.
3. Sos holenderski: w małym garnku zagotowujemy wino z łyżką octu, soku z cytryny oraz szczyptą soli i białego pieprzu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnego/lekko letniego płynu dodajemy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu warzywnego/wody. Dokładnie mieszamy. Garnek z sosem wstawiamy do większego z gorącą wodą i gotujemy w "kąpieli wodnej" na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy kawałek po kawałku lub wlewamy rozpuszczone masło.
4. Kiedy sos uzyska gładką, jednolitą, gęstą konsystencję próbujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku. Podajemy na ciepło.
5. Na talerzu układamy gniazdko z makaronu, po środku kładziemy porcję łososia, polewamy wszystko sosem, a na górze kładziemy gałązkę koperku dla ozdoby.
40 minut
· makaron penne 400 400 g
· pieczarki 200 200 g
· boczek chudy 100 100 g
· koncentrat pomidorowy 30% 5 5 łyżka
· czosnek 2 2 szt.
· szczypiorek 2 2 łyżka
· bazylia 1 1 łyżka
świeża
· wino białe wytrawne 0.5 0.5 szklanka
· oliwa 2 2 łyżka
· pieprz 1 1 szczypta
· Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem.
· Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje.
· Mieszamy z przecierem pomidorowym i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem.
· Makaron ugotowany al dente odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
hazelleyes86