Kapusniak z serem roquefortPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.350 g miesa wieprzowego peklowanego lub wedzonego,750 g bialej kapusty,200 g kartofli,200 g sera roquefort,sol, czarny pieprz.1. Peklowana wieprzowine moczyc 8 godz w przygotowanej, zimnej wodzie. Wedzonejnie trzeba moczyc.2. Glowke kapusty przekroic na pol, wyciac glab, obgotowac we wrzacej wodzie,osaczyc.3. Mieso i kapuste wlozyc do duzego garnka, zalac woda, gotowac pod przykryciemok. 60 min. Dodac kartofle obrane i pokrojone w kostke, gotowac jeszcze 25min.4. Mieso i kapuste wyjac, odstawic w cieple miejsce - mozna je podac jako drugie danie.5. Wywar dobrze doprawic sola i pieprzem. Wlozyc kilka pokrojonych lisci kapusty i podawac z kartoflami.6. Ser rozkruszyc i podac oddzielnie, by kazdy mogl sobie przyprawic zupe wedlug uznania.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 64.
hazelleyes86