Solferino
Składniki na 4 porcje:
4 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (z kostki)
kawałek jasnej części pora
2 ziemniaki
mała puszka groszku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki śmietany 22-proc.
2 żółtka
łyżka posiekanego koperku
cukier
pieprz
sól
Do wrzącego bulionu włóż por oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj odcedzony groszek i koncentrat pomidorowy. Zupę zagotuj, zdejmij z ognia, następnie bardzo starannie zmiksuj. Zmiksowaną przypraw cukrem, pieprzem i solą, potem zapraw żółtkami rozprowadzonymi najpierw śmietaną, a później niewielką ilością zupy.
Solferino rozlej do bulionówek i obficie posyp koperkiem. Zupa smakuje doskonale z groszkiem ptysiowym.
hazelleyes86