Wywar z jarzynCzas przygotow. 2,5 godz.500 g marchwi,500 g cebuli,250 g selera,100 g porow,30 g masla,bouquet garni, sol,3,5 l wody.1. Jarzyny oczyscic, obrac, oplukac pod biezaca woda. Marchewke, cebule, seleri pory pokroic w gruba kostke.2. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pokrojona cebule i pory. Dusic, az zmiekna (ok. 5 min). Przez caly czas mieszac drewniana lyzka, by sie cebula nieprzyrumienila.3. Do duzego garnka wlozyc pokrojona marchewke, seler i podduszona cebule z porem. Zalac zimna woda, zagotowac, dodac bouquet garni. Gotowac dalej podprzykryciem na malym ogniu najmniej przez 2 godz. W kuchni profesjonalnejwywar gotuje sie do 6 godz. W garnku powinno zostac ok. 2 l plynu.4. Gotowy wywar lekko osolic, przecedzic 2x przez bardzo geste sito.5. Przechowywac w lodowce do 5 dni, a podzielony na porcje zamrozony w zamrazalniku do 3 miesiecy.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 14.
hazelleyes86