Zupa fasolowa
Składniki:
30 dag białej fasoli
mała włoszczyzna
średniej wielkości cebula
Bulion warzywny WINIARY (2 kostki)
3 ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka masła
2 łyżki mąki
ząbek czosnku
majeranek
sól
Fasolę umyj na sicie, zalej gorącą wodą, mocz przez noc, a później wodę odlej. Następnego dnia zalej fasolę wrzątkiem i ugotuj do miękkości.
Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn o dużych otworach, por pokrój w krążki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Następnie 2 litry wody zagotuj z kostkami bulionowymi. Włóż warzywa, gotuj 15 minut, po czym dodaj ugotowaną fasolę. Wszystko wymieszaj i zagotuj.
Teraz przygotuj cebulę - obierz ją i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i lekko zrumień posiekaną cebulę. Dodaj pozostały tłuszcz, dobrze go rozgrzej, wsyp mąkę i smaż, mieszając, 2-3 minuty. Zasmażkę rozprowadź kilkoma łyżkami wywaru i połącz z wrzącą zupą. Dopraw do smaku solą, drobno posiekanym czosnkiem oraz majerankiem.
hazelleyes86