Zupa grzybowa z łazankami6 suszonych grzybów,1 marchewka,1 pietruszka,1 mały kawałek selera,1 duża cebula,1 łyżka masła,1 łyżka soku cytrynowego,8 ziarenek czarnego pieprzu,sól,2 l wody.ŁAZANKI100 g mąki,1 jajko,1-2 łyżki wody,sól.Grzyby dokładnie umyć, zalać 2 litrami ciepłej, przegotowanej wody i odstawić na 3 godziny. Jarzyny obrać, umyć. Grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.Gdy będą miękkie dodać umyte jarzyny, masło, sól i ziarenka pieprzu.Gotować jeszcze przez 30 minut. Następnie wywar przecedzić /jarzyny odrzucić/, a grzyby pokroić w cienkie paseczki. Przygotować łazanki: przesiać mąkę na stolnicę. Do wgłębienia w mące wbić jajko, posolić, wlać wodę i zagnieść twarde ciasto.Ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować, posypać mąką i zostawić aby przeschło. Przeschnięte ciasto ponownie przesypać mąką. Zwinąć w rulony w pokroić na paseczki szerokości 1 cm, a następnie w poprzek na kwadraciki. Łazanki wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzić, przelać gorącą wodą i osączyć. Przecedzoną zupę ponownie zagotować, dodać łyżeczkę soku cytrynowego, pokrojone grzyby oraz oddzielnie ugotowane łazanki.
hazelleyes86