Zupa krem z buraków.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa krem z buraków

Zupa krem z buraków

 

Składniki na 6 porcji:

5 szklanek Rosołu drobiowego WINIARY (z kostki)

50 dag buraków ćwikłowych

duże winne jabłko

2 dojrzałe gruszki

kieliszek czerwonego wytrawnego wina

łeczka drobno posiekanego świeżego imbiru

łeczka mąki ziemniaczanej

szklanka gęstej kwaśnej śmietany

l

ewentualnie sok z cytryny i cukier

 

Buraki, jabłko i gruszki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Następnie wrzuć je do rondla, dodaj imbir i zalej gorącym rosołem. Doprowadź do wrzenia, a później gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 2 godziny.

 

Teraz całość zmiksuj, przetrzyj przez sito i znów podgrzej.

 

Dokładnie wymieszaną z winem mą ziemniaczaną powolutku wlej do gorącej zupy i podgrzewaj, mieszając, aż zupa zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, ewentualnie sokiem z cytryny i cukrem.

 

Przed podaniem rozprowadź zupę śmietaną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin