Raki po litewsku.doc

(19 KB) Pobierz
Raki po litewsku

Raki po litewsku
30 dag raków,
200 ml śmietany,
3 dag masła lub margaryny
2 żółtka,
5 dag tartego chrzanu,
5 dag orzechów włoskich bez łupin,
zielenina,
sól, pieprz

Raki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą trzymając ręką za korpus. Następnie wyciągnąć z ogona środkową płetwę razem z czarna kiszeczka, włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem zieleniny, gotować około 15 min. pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć mięso z kleszczy i szyjek. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Naczynia jednoporcjowe żaroodporne wysmarować masłem, włożyć raki, orzechy i chrzan, zalać śmietaną wymieszaną z żółtkami i posiekaną zieleniną oraz przyprawami, zapiec.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin