- Hinduska tancerka w ruchu, wirujące kolorowe szmatki, słonie i złocone kły. Czysty orient. Tak mi się kojarzy smak tej zupy. A wszystko przez curry i imbir. Zupa w sumie delikatna, ale po zjedzeniu pieprz jeszcze chwilę podszczypuje w język. I to jest fajne uczucie. Na 4 osoby. Czas przygotowania: 20 min.
Jak to zrobić: 1. Zagotuj litr wody z kostkami rosołowymi. 2. Pokrój w kosteczkę cebulę, posiekaj czosnek i przełóż je do głębokiej patelni z olejem. Smaż, dopóki cebula nie zrobi się szklista. 3. Mieszając zawartość patelni, dodaj curry, liść laurowy, imbir i soczewicę. 4. Zmiażdż czarny pieprz i wrzuć go na patelnię. 5. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż soczewica stanie się miękka. 6. Przed podaniem dodaj mleko kokosowe, zamieszaj. Posól, jeśli potrzeba i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Bon appetit!
drukować
· 1 cebula
· 2 ząbki czosnku
· 1 kubek pomarańczowej soczewicy
· 2 kostki rosołowe
· 3 łyżki oleju
· 2 łyżeczki curry
· 1 liść laurowy
· 1 łyżeczka imbiru w proszku
· 10 ziaren pieprzu
· 1 puszka mleka kokosowego
· sól i pieprz do smaku
hazelleyes86