Przyprawy do każdej potrawy - Anna Popis-Witkowska.pdf

(2747 KB) Pobierz
118787828 UNPDF
118787828.004.png
Niniejsza darmowa publikacja zawiera jedynie fragment
pełnej wersji całej publikacji.
Aby przeczytaæ ten tytuł w pełnej wersji kliknij tutaj .
Niniejsza publikacja mo¿e byæ kopiowana, oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wył¹cznie w formie dostarczonej przez
NetPress Digital Sp. z o.o., operatora sklepu na którym mo¿na
jakiekolwiek zmiany w zawartoœci publikacji bez pisemnej zgody
NetPress oraz wydawcy niniejszej publikacji. Zabrania siê jej
od-sprzeda¿y, zgodnie z regulaminem serwisu .
Pełna wersja niniejszej publikacji jest do nabycia w sklepie
Niniejszy ebook jest własnością prywatną .
Niniejsza publikacja, ani żadna jej część, nie może być kopiowana,
ani w jakikolwiek inny sposób reprodukowana, powielana, ani
odczytywana w środkach publicznego przekazu bez pisemnej zgody
wydawcy. Zabrania się jej publicznego udostępniania w Internecie,
oraz odsprzedaży zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli.
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 27.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy
Autor: Anna Popis – Witkowska
Wydanie I
ISBN: 83-7494-101-4
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW: www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
118787828.005.png
 
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY .........................................................................................................4
Alpinia ..........................................................................................................................5
Anyż ..............................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty ...........................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor .......................................................................................................11
Bazylia .........................................................................................................................12
Cebula ..........................................................................................................................15
Cynamon ......................................................................................................................17
Czarnuszka ..................................................................................................................19
Cząber .........................................................................................................................22
Czosnek .......................................................................................................................23
Estragon ......................................................................................................................26
Fenkuł .........................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa ...................................................................................................30
Gorczyca ......................................................................................................................32
Goździki ......................................................................................................................34
Imbir ...........................................................................................................................37
Jałowiec ......................................................................................................................39
Kapary .........................................................................................................................42
Kardamon ...................................................................................................................43
Kmin rzymski ..............................................................................................................45
Kminek ........................................................................................................................48
Kolendra .....................................................................................................................50
Koper ...........................................................................................................................52
Kozieradka ..................................................................................................................54
Kurkuma .....................................................................................................................55
Liść laurowy ................................................................................................................57
Lubczyk .......................................................................................................................59
Majeranek ....................................................................................................................61
Mak .............................................................................................................................63
Melisa ..........................................................................................................................64
Mięta ...........................................................................................................................66
Oregano ......................................................................................................................68
Papryka .......................................................................................................................70
Pieprz ..........................................................................................................................73
Rozmaryn ....................................................................................................................75
Szafran ........................................................................................................................78
Szałwia ........................................................................................................................79
Trawa cytrynowa .........................................................................................................81
Trybula ........................................................................................................................83
Tymianek ....................................................................................................................84
Wanilia ........................................................................................................................86
Ziele angielskie ...........................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
......................................90
MIESZANKI PRZYPRAW .....................................................................................93
Curry .....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup .................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu ..........................................................................................................97
Przyprawa do mięs ...............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy ..............................................................................................................99
Przyprawa do ryb ...............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw .....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA ..................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
118787828.006.png 118787828.001.png 118787828.002.png
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – Anna Popis-Witkowska
Przyprawy
● str. 4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza
o nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd
pochodzi dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię
i – co chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego
pasuje dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki
i doradzi, co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był
znakomity. Aby ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone
alfabetycznie według nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
118787828.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin