Pizza z serkiem wiejskim.docx

(16 KB) Pobierz

Pizza z serkiem wiejskim

 

trudność: łatwe
czas: 30-60 min


SKŁADNIKI:
 

·         1 spód pod pizze

·          

·         1 bakłażan

·         2-3 plasterki boczku wędzonego

·         1 wiejski serek (Krasnystaw)

·         przyprawa Tzatziki

·         2 łyżeczki tartego żółtego sera

·         przyprawa do pizzy

·         tłuszcz do smażenia

·         sos pomidorowy do pizzy

 

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok pół godziny, wypłukać i przyrumienić z obi stron na patelni. Ułożyć na posmarowanym sosem pomidorowym spodzie. Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę i przysmażyć chwilkę, posypać pizzę. Serek wiejski wymieszać z serem żółtym dodać ok 2 płaskie łyżeczki przyprawy Tzatziki. wymieszać i rozłożyć na pizzy. Posypać przyprawą do pizzy i upiec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto mój przepis. Pizza jest pyszna i naprawdę smakuje nie gorzej niż prawdziwa. Niedukanowcy zajadają się nią ze smakiem 8-)

Ciasto:

3 łyżki otrębów owsianych
1 jajo
2 głębokie łyżki serka homo 3 % (dostępny w LIDL-u)
sól do smaku
czosnek granulowany

Wierzch:

chuda szynka drobiowa (ja dodaję jeszcze kilka plasterków salami odtłuszczonej dostępnej w lidlu, ale nie jest dozwolone więc nie namawiam ;))
cebula
koncentrat
przyprawa do pizzy
sól, czosnek granulowany
ser żółty odtłuszczony (16% - LIDL) - tylko odrobinę lub wcale dla tych, którzy nie chcą kusić losu ;)

Składniki na ciasto mieszamy. Wlewamy na papier do pieczenia (uwaga, to ważne, ponieważ ciasto jest cienkie i jeśli nie będzie na papierze może być problem z odklejeniem). Rozmasowujemy na kształt okrągły lub owalny 8-). Zapiekamy przez około 10 min. w 200 st.

Wyjmujemy z piekarnika blachę z podpieczonym ciastem, smarujemy je koncentratem. Na to plastry szynki i cebuli (na PW dodaję jeszcze pieczarki). Posypujemy odrobiną soli, czosnkiem i przyprawą do pizzy (można dodać również bazylię lub inną przyprawę itp.) oraz startym serem.

Zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto kroimy na części i aby zdjąć podważamy je płaskim "narzędziem" i przekładamy na talerzyk. Odchodzi od papieru bez najmniejszych problemów.

Podaną porcję można zjeść jednorazowo ze względu na małą ilość otrębów 8-)

SMACZNEGO :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin