Pizza z serkiem wiejskim
trudność: łatwe czas: 30-60 min SKŁADNIKI:
· 1 spód pod pizze
·
· 1 bakłażan
· 2-3 plasterki boczku wędzonego
· 1 wiejski serek (Krasnystaw)
· przyprawa Tzatziki
· 2 łyżeczki tartego żółtego sera
· przyprawa do pizzy
· tłuszcz do smażenia
· sos pomidorowy do pizzy
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na ok pół godziny, wypłukać i przyrumienić z obi stron na patelni. Ułożyć na posmarowanym sosem pomidorowym spodzie. Boczek pokroić w paseczki lub kosteczkę i przysmażyć chwilkę, posypać pizzę. Serek wiejski wymieszać z serem żółtym dodać ok 2 płaskie łyżeczki przyprawy Tzatziki. wymieszać i rozłożyć na pizzy. Posypać przyprawą do pizzy i upiec.
Oto mój przepis. Pizza jest pyszna i naprawdę smakuje nie gorzej niż prawdziwa. Niedukanowcy zajadają się nią ze smakiem Ciasto:3 łyżki otrębów owsianych1 jajo2 głębokie łyżki serka homo 3 % (dostępny w LIDL-u)sól do smakuczosnek granulowanyWierzch:chuda szynka drobiowa (ja dodaję jeszcze kilka plasterków salami odtłuszczonej dostępnej w lidlu, ale nie jest dozwolone więc nie namawiam )cebulakoncentratprzyprawa do pizzysól, czosnek granulowanyser żółty odtłuszczony (16% - LIDL) - tylko odrobinę lub wcale dla tych, którzy nie chcą kusić losu Składniki na ciasto mieszamy. Wlewamy na papier do pieczenia (uwaga, to ważne, ponieważ ciasto jest cienkie i jeśli nie będzie na papierze może być problem z odklejeniem). Rozmasowujemy na kształt okrągły lub owalny . Zapiekamy przez około 10 min. w 200 st.Wyjmujemy z piekarnika blachę z podpieczonym ciastem, smarujemy je koncentratem. Na to plastry szynki i cebuli (na PW dodaję jeszcze pieczarki). Posypujemy odrobiną soli, czosnkiem i przyprawą do pizzy (można dodać również bazylię lub inną przyprawę itp.) oraz startym serem.Zapiekamy około 15 minut w temp. 200 st.Po wyjęciu z piekarnika ciasto kroimy na części i aby zdjąć podważamy je płaskim "narzędziem" i przekładamy na talerzyk. Odchodzi od papieru bez najmniejszych problemów.Podaną porcję można zjeść jednorazowo ze względu na małą ilość otrębów SMACZNEGO
MonikaBk