Makowiec zawijany
tradycyjny polski przepis
Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni ;). Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to taki mój popisowy numer :-). Z podanego przepisu wychodzą 3 makowce, po 35 cm każdy, ciasto jest mięciutkie, skórka wypieczona ... Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Polecam!
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
· 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
· 180 ml letniego mleka
· 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
· 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
· 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
· 6 łyżek cukru
· 1,5 łyżki oleju
· pół łyżeczki soli
· 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
· 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
· 500 g maku (jeśli w puszcze można dodać 2 łyżki kaszy manny)
· 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
· 100 g rodzynków
· 50 g orzechów włoskich, posiekanych
· 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
· olejek migdałowy do smaku
· cynamon do smaku
· 1 łyżka miękkiej margaryny
· kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
· lukier
· trochę maku do dekoracji
· pergamin/papier do pieczenia
· olej
Wykonanie ciasta drożdżowego
Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wykonanie masy makowej
Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Krótka obrazkowa instrukcja:
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Składniki na lukier:
· pół szklanki cukru pudru
· 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.Smacznego :)
MonikaBk