Makowiec zawijany.docx

(227 KB) Pobierz

Makowiec zawijany

tradycyjny polski przepis

 

Niezwykle smaczny makowiec. Wilgotny, długo zachowujący świeżość, lepszy niż z cukierni ;). Nie zdarzyło się jeszcze, by się nie udał, to taki mój popisowy numer :-). Z podanego przepisu wychodzą 3 makowce, po 35 cm każdy, ciasto jest mięciutkie, skórka wypieczona ... Zawsze go piekę na Boże Narodzenie - to już tradycja. Polecam!

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

·         3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)

·         180 ml letniego mleka

·         150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej

·         6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)

·         45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych

·         6 łyżek cukru

·         1,5 łyżki oleju

·         pół łyżeczki soli

·         1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)

·         1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Masa makowa:

·         500 g maku (jeśli w puszcze można dodać 2 łyżki kaszy manny)

·         250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)

·         100 g rodzynków

·         50 g orzechów włoskich, posiekanych

·         1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)

·         olejek migdałowy do smaku

·         cynamon do smaku

·         1 łyżka miękkiej margaryny

·         kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania

Ponadto:

·         lukier

·         trochę maku do dekoracji

·         pergamin/papier do pieczenia

·         olej

Wykonanie ciasta drożdżowego

Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wykonanie masy makowej

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).

Następnie ciasto drożdżowe podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.

Krótka obrazkowa instrukcja:

Makowiec zawijany

 

Makowiec zawijany

 

Makowiec zawijany

 

Makowiec zawijany

 

Makowiec zawijany

 

Makowiec zawijany

Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem.

Składniki na lukier:

·         pół szklanki cukru pudru

·         2 - 3 łyżki gorącej wody

Rozetrzeć na gładką masę.

Smacznego :)

Makowiec zawijany

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin